Literatour 2016

Schrijvers op tournee langs scholen

Bijdrage van Fonds 21
2016
€ 28.677
Kunst & Cultuur
Kunsteducatie
Projectnaam
Literatour 2016
Aanvrager
Stichting Lezen
Website
Bekijk →

Leerlingen uit de bovenbouw van het vmbo, havo en vwo hebben sinds 2015 een eigen campagneweek waarin lezen centraal staat. Literatour wordt ook wel de Boekenweek voor jongeren genoemd. Tijdens Literatour worden scholieren in contact gebracht met hedendaagse boeken en schrijvers. Voor de editie van 2016 staat een team enthousiaste auteurs klaar om middelbare scholen te bezoeken en met leerlingen in gesprek te gaan. De eerste honderd scholen die zich voor de tournee hebben ingeschreven ontvingen daarnaast een boekenpakket met titels van alle Literatour-auteurs.

Schrijvers trekken het land in

Tijdens Literatour 2016 trekt een team van jonge schrijvers als ambassadeurs het land in om met jongeren in gesprek te gaan. De schrijvers die met scholieren in gesprek gaan zijn Ernest van der Kwast, Özcan Akyol, Daan Heerma van Voss, Alex Boogers, Mano Bouzamour, Nina Polak, Abdelkader Benali, Floortje Zwigtman, Bregje Hofstede, Khalid Boudou, Eva Burgers, Caja Cazemier, Buddy Tegenbosch, Daniëlle Bakhuis en Anne-Gine Goemans. De leerlingen hoeven voor het auteursbezoek niet verplicht een boek te lezen. Het eigen werk van de schrijvers dient slechts als opstapje naar een breder gesprek over boeken, lezen en het schrijverschap. Naast de tournee van schrijvers heeft Literatour een eigen prijs voor het beste boek. Ook is er 3PAK, een geschenk dat bestaat uit drie korte verhalen. Om jongeren te helpen bij het kiezen van een boek is de tool Boekentipper ontwikkeld. Tevens vinden tijdens Literatour tal van activiteiten plaats rondom jongeren en lezen, waarbij boekhandels, scholen en bibliotheken de handen ineen slaan.

Waarom steunt Fonds 21 dit project?

Literatour is een leesbevorderingsproject van een goed niveau, met een landelijk bereik en gericht op de bovenbouw van de middelbare school. De auteursbezoeken en gesprekken met auteurs zijn een beproefd en laagdrempelig middel om jongeren in contact te brengen met literatuur en hen aan te zetten tot lezen. Een pluspunt van het project is dat er veel aandacht is voor het bereiken en bezoeken van vmbo-scholen.

Data en locaties

Literatour loopt van 16 tot en met 25 september 2016 langs scholen, boekhandels en bibliotheken verspreid over Nederland. Literatour is een initiatief van Stichting Lezen en Stichting CPNB.


Deze projecten ontvingen eerder steun van Fonds 21Bekijk meer projecten

International Literature Festival Utrecht

Internationaal literatuurfestival

Het International Literature Festival Utrecht (ILFU) is een internationaal literatuurfestival voor alle mensen die lezen op verschillende locaties in Utrecht.

Bekijk project

Theaterfestival Boulevard 2016

Theaterfestival Boulevard: Den Bosch barst uit zijn voegen

Het festival neemt de stad over met theater, dans, muziektheater, straattheater, muziek en kunstvormen die het publiek willen verrassen.

Bekijk project