O. (2023 - 2024)

Grensverleggend festival voor opera en muziektheater

Projectnaam O. (2023 - 2024)
Pijler Kunst & Cultuur
Aandachtsgebied Podiumkunsten
Aanvrager Stichting Opera Rotterdam
Bijdrage van Fonds 21 € 85.000
€ 85.000

O. is een grensverleggend festival voor opera en muziektheater op diverse locaties in Rotterdam. Het festival biedt een divers programma, met voorstellingen die variëren van klassieke opera's tot hedendaagse en experimentele uitvoeringen. Het doel van het festival is om opera toegankelijker te maken voor een breed publiek en het genre op een vernieuwende manier te presenteren. Naast voorstellingen worden er ook lezingen, workshops en debatten georganiseerd, waarbij experts en liefhebbers discussiëren over de rol van opera in onze hedendaagse maatschappij.

 

Fonds 21 steunt dit project met een tweejarige toekenning.

Wereldpremières

Het programma van O. is actueel en het verkent de grenzen van het genre. Tijdens O. zijn er ruim zeventig producties te zien op dertig verschillende plekken in de stad. Van works in progress tot wereldpremières door zowel jonge makers als gevestigde namen. Het festival opent met de ‘AfrOpera’ The Golden Stool van Toneelhuis & LOD muziektheater in regie van Gorges Ocloo. Hoogtepunten van het festival zijn onder andere Prisoner of the State van Pulitzerprijs-winnaar David Lang (VS), gebaseerd op Beethovens opera Fidelio,  T u m u l u s, een hypnotiserende dansopera van François Chaignaud en Geoffroy Jourdain, Solitude Hotel, een unieke wandelvoorstelling langs verschillende hotelkamers, en de mysterieuze voorstelling VACUÜM. Daarnaast viert het Rotterdamse collectief Club Gewalt hun tienjarig bestaan met het evenement 10 Year Anniversary, gevolgd door Club O., waarbij DJ's en liveoptredens voor een nachtelijke sfeer zorgen. Tot slot zijn er diverse Nederlandse premières en nieuwe producties te zien in samenwerking met theaters en andere partners in de stad.

Waarom steunt Fonds 21 dit project?

O. is een festival met een actuele (internationale) programmering. Het festival past vanwege de relatief jonge doelgroep en het artistieke profiel goed bij Fonds 21. De kwaliteit van het programma is hoog, er is veel aandacht voor het betrekken van nieuw publiek, samenwerkingspartners en makers. Het festival heeft een eigen signatuur en is aanvullend op het bestaande aanbod, sterker nog daarvoor werkt het als een katalysator. De koers die het festival vaart biedt radicaal ruimte aan de verhalen van en ontmoeting tussen samenwerkingspartners, publiek en (nieuwe) makers. De aandacht voor gedeeld eigenaarschap is een manier van werken die resulteert in meerstemmig aanbod.

Data en locaties

Het festival vindt plaats van 17 tot en met 27 mei op verschillende locaties in Rotterdam, van hartje centrum tot aan de Waalhaven en De Esch.

 


Projecten

>
>