Iepen Doar(p)

Crossmediaal dorpsportret

Bijdrage van Fonds 21
2015
€ 30.000
Kunst & Cultuur
Film, Mediakunst & Digitale Cultuur
Projectnaam
Iepen Doar(p)
Aanvrager
Iepen Doar(p)
Website
Bekijk →

Iepen Doar(p) is een crossmediaal project over het hedendaagse Friese dorp Feanwâldsterwâl (Veenwoudsterwal in het Nederlands).  Alle 128 huishoudens van het dorp worden vastgelegd in een audio- en een visueel portret. Elke werkdag wordt een van de bewoners uitgelicht in een even simpele als heldere vorm: een foto en een podcast. De interviews worden gemaakt door Sjoerd Litjens, Sippy Tigchelaar en Heser Heite en de fotografie is van Tryntsje Nauta en Marieke Kijk in de Vegte. De afleveringen zijn te volgen op de website van het project en op sociale media. Ook is elke werkdag een portret te beluisteren op Omrop Fryslân. 

Open dorp

Iepen Doar(p) ofwel open dorp of open deur in het Fries geeft niet alleen een tijdsbeeld maar ook een indruk van wat gemeenschapszin is. Daarmee sluit het aan bij het thema van Leeuwarden-Fryslân Culturele Hoofdstad van Europa 2018. Iepen Doar(p) vertelt de 128 afzonderlijke verhalen van de bewoners van Feanwâldsterwâl, een dorpje tussen Leeuwarden en Groningen. Iedere werkdag maakt de bezoeker kennis  met een van de bewoners van het dorp, waar sommige families al vijf generaties wonen. Over elke plek en over iedereen is wel een verhaal te vertellen. Een portret duurt één tot maximaal vier minuten en wordt gepubliceerd in het Fries met (online) Nederlandse of Engelse ondertiteling.  Met het project willen de makers laten zien hoe bijzonder het is om in een plattelandsgemeenschap te wonen en staan ze stil bij het alledaagse in heden en verleden.

Waarom steunt Fonds 21 dit project?

Iepen Doar(p) is een crossmediaal project dat persoonlijke verhalen vertelt in een even simpele als heldere vorm. De cocreatie van verhalenvertellers en fotografen en het gebruik van diverse platforms om de afleveringen te publiceren maken het project actueel, toegankelijk voor een breed publiek en aanvullend op het bestaande aanbod van mediaproducties in Nederland.

Meer informatie

De verhalen van de 128 huishoudens van Feanwâldsterwâl zijn te volgen op www.iependoarp.eu.


Deze projecten ontvingen eerder steun van Fonds 21Bekijk meer projecten

November Music 2016

Muziek van nu door de makers van nu

November Music is een jaarlijks terugkerend internationaal festival op het gebied van actuele muziek dat wordt gehouden in Den Bosch. November Music gaat dwars door genres heen met muziek van nu door de makers van nu.

Bekijk project

My Story / Mobile Movie Days

Jonge statushouders verfilmen eigen leven

My Story is een project van Dutch Media Foundation waarbij jonge statushouders uit Syrië korte films maken met een smartphone. Film is voor deze jongeren een middel om hun verhalen te verwoorden.

Bekijk project