Iepen Doar(p)

Crossmediaal dorpsportret

Iepen Doar(p) is een crossmediaal project over het hedendaagse Friese dorp Feanwâldsterwâl (Veenwoudsterwal in het Nederlands).  Alle 128 huishoudens van het dorp worden vastgelegd in een audio- en een visueel portret. Elke werkdag wordt een van de bewoners uitgelicht in een even simpele als heldere vorm: een foto en een podcast. De interviews worden gemaakt door Sjoerd Litjens, Sippy Tigchelaar en Heser Heite en de fotografie is van Tryntsje Nauta en Marieke Kijk in de Vegte. De afleveringen zijn te volgen op de website van het project en op sociale media. Ook is elke werkdag een portret te beluisteren op Omrop Fryslân. 

Open dorp

Iepen Doar(p) ofwel open dorp of open deur in het Fries geeft niet alleen een tijdsbeeld maar ook een indruk van wat gemeenschapszin is. Daarmee sluit het aan bij het thema van Leeuwarden-Fryslân Culturele Hoofdstad van Europa 2018. Iepen Doar(p) vertelt de 128 afzonderlijke verhalen van de bewoners van Feanwâldsterwâl, een dorpje tussen Leeuwarden en Groningen. Iedere werkdag maakt de bezoeker kennis  met een van de bewoners van het dorp, waar sommige families al vijf generaties wonen. Over elke plek en over iedereen is wel een verhaal te vertellen. Een portret duurt één tot maximaal vier minuten en wordt gepubliceerd in het Fries met (online) Nederlandse of Engelse ondertiteling.  Met het project willen de makers laten zien hoe bijzonder het is om in een plattelandsgemeenschap te wonen en staan ze stil bij het alledaagse in heden en verleden.

Waarom steunt Fonds 21 dit project?

Iepen Doar(p) is een crossmediaal project dat persoonlijke verhalen vertelt in een even simpele als heldere vorm. De cocreatie van verhalenvertellers en fotografen en het gebruik van diverse platforms om de afleveringen te publiceren maken het project actueel, toegankelijk voor een breed publiek en aanvullend op het bestaande aanbod van mediaproducties in Nederland.

Meer informatie

De verhalen van de 128 huishoudens van Feanwâldsterwâl zijn te volgen op www.iependoarp.eu.


Deze projecten ontvingen eerder steun van Fonds 21Bekijk meer projecten

Summer Dance Forever 2016

Wereldtop urban dance verzamelt zich in Amsterdam

Spectaculaire dansmoves, opzwepende muziek en professionele dansers afkomstig uit alle windstreken. De internationale wereldtop verzamelt zich tijdens Summer Dance Forever in Amsterdam voor één van de belangrijkste urban dansfestivals ter wereld.

Bekijk project

Tijdelijk Modemuseum

Reflectie op de mode van nu

Welke vraagstukken bepalen de huidige ontwikkelingen in de mode?

Bekijk project