Pure Rubens

Overzichtstentoonstelling olieverfschetsen Rubens

Projectnaam Pure Rubens
Pijler Kunst & Cultuur
Aandachtsgebied Beeldende Kunsten & Vormgeving
Aanvrager Museum Boijmans Van Beuningen
Bijdrage van Fonds 21 € 75.000

De tentoonstelling ‘Pure Rubens’ in Museum Boijmans Van Beuningen laat het grootste overzicht zien van Rubens’ olieverfschetsen dat in de afgelopen 65 jaar is getoond. Het museum bezit een unieke collectie olieverfschetsen van Peter Paul Rubens (1577 – 1640). Voor de tentoonstelling werkt Museum Boijmans Van Beuningen samen met het Museo Nacional del Prado in Madrid. De tentoonstelling laat de hand zien van de meester in al zijn facetten en toont zijn temperament: gretig, levendig, barok.

olieverfschetsen

De olieverfschetsen van Rubens waren vaak een voorbereiding op grotere schilderijen en tapijten. In tegenstelling tot veel van zijn andere werken zijn ze geheel door de meester zelf gemaakt. De werken bieden een kijkje in Rubens’ ideeën voor compositie en zijn gevoel voor materiaal en techniek. Dat hij veel belang hechtte aan die schetsen, bleek na zijn overlijden. Honderden olieverfschetsen had hij in zijn atelier bewaard. In latere eeuwen nam de belangstelling voor Rubens’ olieverfschetsen alleen maar toe. Onder invloed van stromingen als het impressionisme werd het losse karakter van de schetsen steeds hoger aangeslagen, net als de duidelijk zichtbare toets van de kunstenaar. Museum Boijmans Van Beuningen toont de 65 mooiste olieverfschetsen vanuit de hele wereld. 

Waarom steunt Fonds 21 dit project?

De tentoonstelling ‘Pure Rubens’ in Museum Boijmans Van Beuningen bevat topwerken uit de eigen collectie en bijzondere internationale bruiklenen. De keuze voor de olieverfschetsen, de samenwerking met Museo Nacional del Prado en de bijzondere internationale bruiklenen geven de tentoonstelling een uniek karakter. De tentoonstelling heeft een groot bereik onder een breed publiek, met extra inzet op een jong publiek door een cross-over programmering met theater, muziek en dans.

Data en locatie

De tentoonstelling ‘Pure Rubens’ is te zien van 8 september 2018 tot en met 13 januari 2019 in Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam.


Projecten

>
>