Pure Rubens

Overzichtstentoonstelling olieverfschetsen Rubens

Bijdrage van Fonds 21
2018
€ 75.000
Kunst & Cultuur
Beeldende Kunsten & Vormgeving
Projectnaam
Pure Rubens
Aanvrager
Museum Boijmans Van Beuningen
Website
Bekijk →

De tentoonstelling ‘Pure Rubens’ in Museum Boijmans Van Beuningen laat het grootste overzicht zien van Rubens’ olieverfschetsen dat in de afgelopen 65 jaar is getoond. Het museum bezit een unieke collectie olieverfschetsen van Peter Paul Rubens (1577 – 1640). Voor de tentoonstelling werkt Museum Boijmans Van Beuningen samen met het Museo Nacional del Prado in Madrid. De tentoonstelling laat de hand zien van de meester in al zijn facetten en toont zijn temperament: gretig, levendig, barok.

olieverfschetsen

De olieverfschetsen van Rubens waren vaak een voorbereiding op grotere schilderijen en tapijten. In tegenstelling tot veel van zijn andere werken zijn ze geheel door de meester zelf gemaakt. De werken bieden een kijkje in Rubens’ ideeën voor compositie en zijn gevoel voor materiaal en techniek. Dat hij veel belang hechtte aan die schetsen, bleek na zijn overlijden. Honderden olieverfschetsen had hij in zijn atelier bewaard. In latere eeuwen nam de belangstelling voor Rubens’ olieverfschetsen alleen maar toe. Onder invloed van stromingen als het impressionisme werd het losse karakter van de schetsen steeds hoger aangeslagen, net als de duidelijk zichtbare toets van de kunstenaar. Museum Boijmans Van Beuningen toont de 65 mooiste olieverfschetsen vanuit de hele wereld. 

Waarom steunt Fonds 21 dit project?

De tentoonstelling ‘Pure Rubens’ in Museum Boijmans Van Beuningen bevat topwerken uit de eigen collectie en bijzondere internationale bruiklenen. De keuze voor de olieverfschetsen, de samenwerking met Museo Nacional del Prado en de bijzondere internationale bruiklenen geven de tentoonstelling een uniek karakter. De tentoonstelling heeft een groot bereik onder een breed publiek, met extra inzet op een jong publiek door een cross-over programmering met theater, muziek en dans.

Data en locatie

De tentoonstelling ‘Pure Rubens’ is te zien van 8 september 2018 tot en met 13 januari 2019 in Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam.


Deze projecten ontvingen eerder steun van Fonds 21Bekijk meer projecten

Oerol (2017- 2018)

Oerol op Terschelling: theaterfestival op de Wadden

Tijdens Oerol verandert Terschelling tien dagen lang in één groot podium voor theater, dans, straattheater, beeldende kunst en muziek. De voorstellingen op Oerol worden vaak speciaal voor de locaties gemaakt, of daarop aangepast.

Bekijk project

Hide and Seek, Maarten Baas

Tentoonstelling in Groninger Museum

Het Groninger Museum presenteert de eerste grote solotentoonstelling van ontwerper Maarten Baas (1978). Baas is één van de meest invloedrijke Nederlandse ontwerpers van het begin van de 21e eeuw.

Bekijk project