Rijk

Voorstelling over omgaan met geld

Voor jongeren op de middelbare school wordt geld steeds belangrijker. Om vrienden te trakteren, lunch te kopen in de supermarkt en om aan hun imago te werken met kleding en gadgets. De voorstelling Rijk van theatergroep PlayBack gaat over vijf jongeren uit vijf verschillende gezinssituaties. De een koopt wekelijks een nieuwe outfit, de ander moet overal eerst voor sparen. Rijk is een interactieve voorstelling om leerlingen van het voortgezet onderwijs bewust te maken van hun omgang met geld, zodat zij straks beter voorbereid zijn op hun financiële zelfstandigheid. Ook laat de voorstelling zien hoe financiële verschillen de onderlinge verhoudingen van leerlingen in een groep bepalen.

Omgaan met geld

Jongeren hebben steeds vaker hulp nodig om financieel rond te komen. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Aan het begin van deze eeuw was nog meer dan 45 procent van de 20- tot 25-jarigen economisch zelfstandig terwijl dat nu nog maar een kwart is. Theatergroep PlayBack richt zich met Rijk op middelbare scholieren tussen de 12 en 18, met als doel deze groep bewust te maken van de waarde van geld en hoe ze hiermee moeten omgaan.

 

De leerlingen worden actief betrokken bij het project. Zo worden ze tijdens de voorstelling aangemoedigd de personages advies te geven over hun gedrag. Ook krijgt iedere leerling na afloop van de voorstelling een gadget met verwijzingen naar relevante websites rondom geld. Tevens adviseert theatergroep PlayBack docenten over lesmateriaal dat zij aanvullend op de voorstelling in de klas in kunnen zetten.

‘Omdat geld hebben essentieel lijkt voor tieners, en geen geld hebben taboe, gaan we met jongeren in gesprek: wat betekent geld voor je en hoe kun je er het best mee omgaan?’

Kim Zonneveld, artistiek directeur

Waarom steunt Fonds 21 dit project?

De voorstelling Rijk sluit aan bij het thema Jongeren & Omgaan met geld van Fonds 21. Het project heeft als doel de zelfredzaamheid van jongeren te vergroten. De organisatie PlayBack is een professioneel theatergezelschap dat jaarlijks 750 voorstellingen speelt op middelbare scholen door het hele land. De organisatie heeft veel ervaring met de thematiek en werkt samen met relevante partners.

 


Deze projecten ontvingen eerder steun van Fonds 21Bekijk meer projecten

Eigen Schuld

Voorstelling over armoede onder jongeren

Eigen Schuld is het een project van Studio 52nd over armoede. De toneelteksten voor het project worden geschreven met tien jongeren die zelf in armoede zijn opgegroeid of nog steeds in armoede leven.

Bekijk project

Circusstad Festival 2017

Voorhoede van internationale circuswereld in Rotterdam

Het spectaculaire van circus, de creativiteit van theater, de schoonheid van dans en het meeslepende van live muziek: dat is Circusstad Festival. Het vijfdaagse festival in Rotterdam toont nieuw werk uit de voorhoede van de Nederlandse en internationale circuswereld.

Bekijk project