De Tranen van Eros. Moesman, surrealisme en de seksen

De tranen van Eros in het Centraal Museum

Projectnaam De Tranen van Eros. Moesman, surrealisme en de seksen
Pijler Kunst & Cultuur
Aandachtsgebied Beeldende Kunsten & Vormgeving
Aanvrager Centraal Museum Utrecht
Bijdrage van Fonds 21 € 35.000

De tentoonstelling ‘De tranen van Eros: Moesman, surrealisme en de seksen’ in het Centraal Museum in Utrecht toont het werk van de enige officieel erkende Nederlandse surrealist Johannes Moesman (1909-1988) in de context van zijn internationale tijdgenoten. Naast Salvador Dalí, René Magritte en Max Ernst is er voor het eerst veel aandacht voor vrouwelijke surrealisten als Claude Cahun, Leonora Carrington en Leonor Fini. Bovendien is er werk te zien van hedendaagse kunstenaars als Sarah Lucas, Gillian Wearing, Paul Kooiker en Viviane Sassen. Met de tentoonstelling wil het museum bezoekers inzicht bieden in het oeuvre van Moesman in relatie tot de tijd waarin hij leefde en tot de veranderde hedendaagse maatschappij. 

#MeToo

Met de tentoonstelling werpt het Centraal Museum een kritische blik op de misogyne kanten van de surrealisten en Moesman in het bijzonder. Moesman verbeeldde zijn seksuele fantasieën in een tijd dat daar, zéker in Nederland, een groot taboe op rustte. De surrealisten gingen gretig met het thema aan de slag, om zich te bevrijden van het verstikkende conformisme van hun tijd. Bijna honderd jaar na de geboorte van het surrealisme, leven we in het #MeToo-tijdperk met verschuivende machtsverhoudingen tussen mannen en vrouwen. Hoe verbeeldden de surrealisten destijds hun opvattingen over ‘mannelijkheid’ en ‘vrouwelijkheid’? En hoe kijken wij nu aan tegen hun visies op seksualiteit en gender?

Waarom steunt Fonds 21 dit project?

Met de tentoonstelling legt het Centraal Museum een link tussen de surrealistische schilder Moesman en zijn tijdgenoten aan de hand van een actuele analyse. Er wordt interessant werk van hedendaagse kunstenaars getoond waardoor de tentoonstelling meer diepgang krijgt.

Data en locatie

De tentoonstelling ‘De tranen van Eros: Moesman, surrealisme en de seksen’ in het Centraal Museum in Utrecht opent zaterdag 15 februari en is te zien tot en met zondag 24 mei 2020.


Projecten

>
>