Skills The Finals 2017

Vakwedstrijden voor het vmbo en mbo

Skills The Finals is de landelijke finale voor vakwedstrijden in het vmbo en mbo. Honderden leerlingen en studenten strijden tijdens een driedaags evenement in de RAI in Amsterdam om de titel van beste vakman/vakvrouw/vakteam in zijn of haar vakgebied. Skills The Finals wordt georganiseerd door WorldSkills NL, dat als doel heeft jongeren te inspireren en motiveren voor vakmanschap. De finalisten hebben een maandenlang traject doorlopen van voorrondes, provinciale kampioenschappen (vmbo) en kwalificatiewedstrijden (mbo). Skills The Finals maakt deel uit van het totaaltraject van elf Skills Talents finales voor het vmbo, 35 Skills Heroes finales voor het mbo en vier internationale Skills Plus finales voor jongeren met een arbeidsbeperking.

Jongeren krijgen realistisch beeld van vakgebied

WorldSkills NL daagt de jongeren uit om zich in competitieverband te presenteren in hun toekomstig beroep, waarbij beroepsvaardigheden worden getest en beoordeeld. Zowel in de voorbereidende fase als tijdens de daadwerkelijke wedstrijden is er aandacht voor ambacht, vakmanschap en loopbaanoriëntatie. Hierdoor krijgen jongeren een compleet en realistisch beeld van een vakgebied. Tijdens de wedstrijden worden de deelnemende jongeren onder meer beoordeeld op het werken onder tijdsdruk, proactief handelen en op hun ondernemerskwaliteiten. Per vakrichting en regio worden er winnaars aangewezen die uiteindelijk doorgaan naar de landelijke finale in Amsterdam. In deze landelijke finale strijden de 345 vmbo-winnaars en 400 mbo-winnaars van de kwalificatiewedstrijden om het nationaal kampioenschap in hun vakgebied. De jury wordt gevormd door een juryvoorzitter en minimaal twee juryleden per wedstrijdonderdeel. Dit zijn vakdocenten, assessoren en/of vakmensen uit het bedrijfsleven.

Waarom steunt Fonds 21 dit project?

Fonds 21 steunt Skills The Finals vanuit het thema Ondernemen binnen de pijler Jongeren & Maatschappij. Het project draagt bij aan de zelfredzaamheid van de jongeren, met opdrachten die zijn afgestemd op het beroepsonderwijs. WorldSkills NL heeft een groot netwerk in het onderwijs, bedrijfsleven en onder branche- en platformorganisaties. De grootschalige aanpak van de organisatie maakt het mogelijk om een bredere groep jongeren met meer activiteiten in het kader van beroepsvorming, -informatie en –vaardigheden te bereiken.

Data en locatie

Skills The Finals 2017 vindt plaats van 16 tot en met 18 maart in de RAI in Amsterdam.


Deze projecten ontvingen eerder steun van Fonds 21Bekijk meer projecten

Movies that Matter Festival 2018

Opent ogen voor mensenrechten

Movies That Matter is een internationaal filmfestival met een focus op films en debat waarin mensenrechtenkwesties centraal staan. Het festival presenteert films die de horizon verbreden en kijkers aanmoedigen met elkaar in gesprek te gaan en te blijven.

Bekijk project

Turning East Festival

Waar culturen elkaar ontmoeten en verrijken

Het Concertgebouw richt zijn blik naar het Oosten tijdens het zesdaagse festival Turning East. Artiesten uit het gebied van de Maghreb tot diep in de Oriënt reizen voor dit festival af naar het Concertgebouw in Amsterdam.

Bekijk project