Guiding next Level. Publieksprogramma Dutch Design Week 2020

Dutch Design Week

Projectnaam Guiding next Level. Publieksprogramma Dutch Design Week 2020
Pijler Kunst & Educatie
Aandachtsgebied Kunst & Educatie
Aanvrager Dutch Design Foundation
Bijdrage van Fonds 21 € 55.000

Dutch Design Week (DDW) in Eindhoven is het grootste designevenement van Noord-Europa. Het negendaagse festival presenteert werk en concepten van ruim 2600 ontwerpers en trekt normaliter meer dan 350.000 bezoekers uit binnen- en buitenland. Verspreid over zo’n 120 locaties door de hele stad, organiseert en faciliteert DDW onder andere tentoonstellingen, lezingen, prijsuitreikingen, netwerkbijeenkomsten, debatten en festiviteiten. Als gevolg van het coronavirus en de maatregelen om verspreiding te voorkomen, heeft Dutch Design Foundation de programmering voor DDW dit jaar radicaal moeten aanpassen.

 

Tijdens DDW komen alle denkbare disciplines en aspecten van design aan bod, maar de nadruk ligt op experiment, vernieuwing en cross-overs. Fonds 21 steunt het publieksprogramma ‘Guiding Next Level’, waarmee DDW het publiek niet alleen de veelheid en diversiteit van design wil laten zien en ervaren, maar bezoekers ook ‘gidsen’ naar meer begrip, meer bewustzijn en meer waardering voor design.

Online

Het thema van deze editie is ‘The New Intimacy’, waarmee het festival in het teken staat van de zoektocht naar nieuwe vormen van intimiteit. We leven in een tijd waarin we ons, mede door Covid-19, in versneld tempo anders ten opzichte van elkaar en de wereld om ons heen zijn gaan verhouden. Het thema illustreert ook de unieke jaargang van de Dutch Design Week, namelijk een festival dat op het laatste moment het al aangepaste fysieke programma noodgedwongen moest annuleren. Dat betekent dat alle activiteiten van DDW online plaatsvinden.

 

De afgelopen vier maanden is het online platform van DDW volledig doorontwikkeld; van designplatform tot virtuele festival omgeving. Zo zijn er verschillende digitale 3D exhibition rooms ingericht. Deze zijn door de deelnemende ontwerpers zelf vormgegeven. Ook kunnen bezoekers negen dagen lang kijken naar livestreams van en met ontwerpers van over de hele wereld, zijn er online artikelen te lezen en zijn er 360-graden video’s beschikbaar waarbij je virtueel door de ruimtes in Eindhoven kunt lopen. Verder wordt er vanuit DDW Studio negen dagen lang DDW TV uitgezonden en is het mogelijk om te chatten met deelnemende ontwerpers. 

Waarom steunt Fonds 21 dit project?

Dutch Design Week is het grootste designevenement in Nederland en weet op een effectieve manier een groot publiek te informeren over de rol van actueel design in de samenleving. Het programma is in 2020 noodgedwongen kleiner maar daarmee niet minder urgent en relevant. Meerwaarde van het project is dat bezoekerservaringen worden gemonitord en ingezet om kennis op te doen (en te delen) over nieuwe vormen van publieksbegeleiding.  

Data en locaties

DDW vindt online plaats van 17 tot en met 25 oktober.

 


Dit project maakt onderdeel uit van het dossier:

Dossier: Kunst en Educatie, leren over en met kunst


Projecten

>
>