Yinka Shonibare MBE - Paradise Beyond

Kleurrijke solotentoonstelling in Helmond

De solotentoonstelling van Yinka Shonibare in Museum Helmond bevat sculpturen, installaties, collages, tekeningen, fotowerken en films uit de periode 2004 – 2016. De Brits-Nigeriaanse kunstenaar is vooral bekend vanwege het gebruik van stoffen en dessins van de Helmondse textielfabriek Vlisco in zijn werk. Het kleurrijke werk van Shonibare verwijst vaak naar pijnlijke momenten in onze geschiedenis en in de huidige maatschappij.

Kunst als spiegel

Yinka Shonibare werd geboren in Londen, maar verhuisde op 3-jarige leeftijd naar Nigeria. Zijn werk staat bekend om het maatschappijkritische commentaar. De tentoonstelling laat zich lezen als een cyclus: een zoektocht naar een paradijs, de onontkoombare verdrijving daaruit en verval in de vorm van zucht naar geld, macht en rijkdom. Dat resulteert vervolgens in een oorlog, waarnaar er opnieuw wordt verlangd naar een beter leven of paradijs. De werken in de tentoonstelling staan voor de verschillende fases uit de cyclus en laten zien dat de geschiedenis zich steeds herhaalt. Met zijn elegante en humorvolle, maar ook kritische werken maakt Shonibare de soms schrijnende werkelijkheid inzichtelijk en toegankelijk voor de toeschouwer.  

Waarom steunt Fonds 21 dit project?

De solotentoonstelling van Yinka Shonibare sluit aan bij de criteria van Fonds 21. Yinka Shonibare is een aansprekende, internationaal bekende kunstenaar. De tentoonstelling past goed bij de stad Helmond en is interessant voor de regio. In 2004 werd Shonibare genomineerd voor de prestigieuze Turner Prize en in 2005 ontving hij van de Britse koningin de eretitel Member of the 'Most Excellent Order of the British Empire' (MBE). De tentoonstelling valt samen met de designpresentatie 'Un à Un', ingericht door textielfabrikant Vlisco ter ere van het 170- jarig bestaan van dit Helmondse textielbedrijf. De tentoonstelling is bijzonder door de unieke samenhang van Shonibare’s werk en de Vlisco textielfabriek en past daarmee goed bij stad en regio Helmond.

Data en locatie

De solotentoonstelling van Yinka Shonibare is te zien van 20 september 2016 tot en met 12 februari 2017 in het Museum Helmond.


Deze projecten ontvingen eerder steun van Fonds 21Bekijk meer projecten

Het Zalig Nietsdoen

Onthaasten in Bergen

In Bergen waar kunstenaars honderd jaar geleden al rust en inspiratie vonden, nodigt museum Kranenburgh bezoekers uit zich onder te dompelen in de zaligheid van onthaasting.

Bekijk project

Tweetakt 2017

Multidisciplinair kunstenfestival voor alle leeftijden

Tweetakt is een multidisciplinair kunstenfestival voor alle leeftijden, maar met name voor kinderen en jongeren, in Utrecht en Fort Ruigenhoek in Groenekan.

Bekijk project