Festival Oude Muziek (2019 - 2020)

Festival Oude Muziek

Festival Oude Muziek in Utrecht is een tiendaags festival dat een breed overzicht geeft van de oude muziek. Het jaarlijkse festival wordt in Nederland gezien als het belangrijkste op zijn gebied. Ook wereldwijd behoort het tot de absolute top van de oudemuziekfestivals. Festival Oude Muziek toont het brede spectrum van het genre: muziek uit de Middeleeuwen, de Renaissance en de Barok en omvat ruim 250 evenementen, waarvan circa 120 concerten, 80 lezingen, symposia en masterclasses en vijftig rondleidingen, beiaardconcerten en pop-up concerten.  

 

Fonds 21 steunt dit project met een meerjarige toekenning voor 2019 en 2020.

Napels

Festival Oude Muziek programmeert jaarlijks rond een thema. Het thema van 2019 is Napels. Het festival zet het heden en verleden van de Italiaanse stad naast elkaar. Niet alleen wordt ingezoomd op de stad waar Mozart de opera buffa ontdekte, maar Festival Oude Muziek onderzoekt ook de unieke maatschappelijke cohesie die ervoor zorgt dat hoge en lage cultuur elkaar in Napels al eeuwenlang de hand reiken. Te zien zijn onder meer concerten van Stile Galante, Abchordis, Cappella Napolitana, I Disinvolti, Hille Perl, Talenti Vulcanici, Neue Hofkapelle Graz, BachPlus en Ensemble Odyssee. Artist in residence is Marco Mencoboni met zijn ensemble Cantar Lontano.

 

Festival Oude Muziek zet actief in op het bereiken van een nieuw en meer divers samengesteld publiek. Voor het bereiken van een jongere doelgroep werkt het festival daarom samen met Pieces of Tomorrow en Le Guess Who?.

Waarom steunt Fonds 21 dit project?

Festival Oude Muziek is het enige grote festival op het gebied van oude muziek in Nederland en geniet zowel nationaal als internationaal veel erkenning. Belangrijk voor Fonds 21 zijn de uniciteit, kwaliteit, oog voor vernieuwing, aandacht voor het bereiken van nieuw publiek en landelijk bereik.

Data en locaties

Festival Oude Muziek 2019 vindt plaats van 23 augustus tot en met 1 september in Utrecht. TivoliVredenburg is het festivalcentrum en uitvalsbasis van het festival. Daarnaast zijn er andere festivallocaties verspreid over de stad.


Deze projecten ontvingen eerder steun van Fonds 21Bekijk meer projecten

Musical Postcards

Jongeren maken muzikale videoboodschappen

Musical Postcards is een project waarin jongeren muzikale videoboodschappen versturen naar jongeren aan de andere kant van de wereld.

Bekijk project

Er Was Eens 2017/2018

Landelijke verhalenwedstrijd voor jongeren

Er Was Eens is een landelijke verhalenwedstrijd voor jongeren op vmbo, mbo (niveau 2-4) en hbo (Pabo). De wedstrijd wordt georganiseerd door Passionate Bulkboek.

Bekijk project