John Constable

Grootmeester van de landschapsschilderskunst

Projectnaam John Constable
Pijler Kunst & Cultuur
Aandachtsgebied Beeldende Kunsten & Vormgeving
Aanvrager Teylers Museum
Bijdrage van Fonds 21 € 46.600

Teylers Museum in Haarlem presenteert de eerste overzichtstentoonstelling in Nederland van de Britse kunstenaar John Constable (1776-1837). Constable is de grootmeester van de Britse romantische landschapsschilderkunst. Vanuit Canada, Londen en Oxford komen tekeningen, aquarellen en schilderijen naar Nederland.

Landschap

Een felle regenbui boven zee, zonnestralen uit een onstuimige wolkenlucht, glooiende groene heuvels met bomen die ritselen in de wind. Constables meest geliefde onderwerp was het landschap van zijn jeugd aan de Engelse oostkust in de buurt van Harwich. Sterk geïnspireerd door de manier waarop oude meesters als Van Ruisdael, Rembrandt en Rubens het Nederlandse landschap weergaven, benaderde hij het Engelse landschap met een originele en open blik. Zo kon hij het effect vangen van plotselinge weersveranderingen. Constable was gefascineerd door de kleuren en vormen van wolken, regenbogen en andere atmosferische verschijnselen en hield nauwkeurig bij onder welke weers- en lichtomstandigheden hij geschilderd had. Constables stijl was zo vernieuwend dat tijdgenoten er lange tijd geen raad mee wisten. Zijn werk werd een inspiratiebron voor veel kunstenaars, van de School van Barbizon en de Franse impressionisten tot aan kunstenaars van nu. Hij wordt gezien als een van de vaders van de moderne schilderkunst.

Waarom steunt Fonds 21 dit project?

Het is de eerste Nederlandse overzichtspresentatie van de Engelse landschapschilder John Constable. Teylers Museum toont veel werken die niet eerder in Nederland te zien waren. Het werk en leven van de kunstenaar worden getoond aan de hand van thema’s waarin veel aandacht is voor de kunsthistorische kant van het werk. Teylers Museum zet actief in op het bereiken van een jonger publiek.

Data en locatie

De overzichtstentoonstelling John Constable is te zien van 19 september 2020 tot en met 31 januari 2021 in Teylers Museum in Haarlem.

 


Projecten

>
>