Alles moet weg / Everything must go

Diefstal en ons geweten

Projectnaam Alles moet weg / Everything must go
Pijler Kunst & Cultuur
Aandachtsgebied Kunst & Cultuur
Aanvrager Studio Dries Verhoeven | Stichting Room with a View
Bijdrage van Fonds 21 € 20.000

Alles Moet Weg is de nieuwste voorstelling van Dries Verhoeven, die in première is gegaan op het Holland Festival. Deze ‘levende installatie’ neemt het thema winkeldiefstal onder de loep en confronteert het publiek met de morele complexiteit van proletarisch winkelen. In een tijd waarin we graag ons goede gedrag etaleren, richt Verhoeven zijn blik op het sociaal onwenselijke. Want hoe voorbeeldig zijn we als we ons onbespied wanen, bijvoorbeeld bij de zelfscankassa?

'Vergeten' te betalen

Verhoeven ging voor deze voorstelling in gesprek met mensen die af en toe iets 'vergeten' te betalen, met dieven in detentie en met hen die diefstal beschouwen als een vorm van verzet. Hij nodigde de proletarische shoppers en zelfverklaarde Robin Hoods uit tot zelfonderzoek. Het resultaat is een grimmige verbeelding van de donkere dieptes van ons morele handelen. De installatie toont een gang in een supermarkt waarin een performer als onbespiede consument en winkeldief fungeert. Het publiek neemt de rol van surveillant aan, wat hen dwingt na te denken over hun eigen gedrag en morele grenzen. Daarnaast bevat de soundtrack teksten van filosofen en wetenschappers die diefstal als ideologie bespreken.

Waarom steunt Fonds 21 dit project?

In Alles moet Weg zit Dries Verhoeven bovenop de tijdgeest, en weet hij vorm en boodschap indringend te verwerken. Sterk gemotiveerd vanuit een oprechte maartschappelijk betrokkenheid en visie op de activistische kracht van de kunst. Het is een spannende en confronterende voorstelling, relevant en nodigt het publiek uit tot reflectie en debat. Het onderwerp leent zich goed voor een jonge en breed maatschappelijke doelgroep.

Data en locaties

De voorstelling is deze zomer te zien op Theaterfestival Boulevard in Den Bosch. Daarna reist Alles Moet Weg onder meer naar Utrecht, Den Haag en Rotterdam.


Projecten

>
>