Nederlands Theater Festival (2019 - 2020)

Het beste op theatergebied

Projectnaam Nederlands Theater Festival (2019 - 2020)
Pijler Kunst & Cultuur
Aandachtsgebied Podiumkunsten
Aanvrager Stichting De Theaterdagen
Bijdrage van Fonds 21 € 95.000
€ 95.000

Het Nederlands Theater Festival (NTF) in Amsterdam is het belangrijkste overzichtsfestival op theatergebied in Nederland. Het festival toont de beste voorstellingen van het afgelopen seizoen, biedt jonge talenten een podium en heeft een uitgebreide randprogrammering voor verdieping en debat. Theaterseizoen 2019-2020 werd in maart dit jaar abrupt afgebroken ten gevolge van het coronavirus. Toch is het gelukt om een compleet en verrassend programma samen te stellen, zowel online als offline. Zo’n vijftien voorstellingen zijn live te zien. Ook is er een uitgebreid online programma met livestreams, registraties, debatten en meer.

 

Fonds 21 steunt dit project met een meerjarige toekenning voor 2019 en 2020.

Online

De Nederlandse Toneeljury selecteert gedurende het theaterseizoen de beste toneelvoorstellingen die vervolgens op het festival te zien zijn. Vanwege het coronavirus zijn alle geselecteerde producties afkomstig uit het aanbod van vóór 1 februari 2020. Te zien zijn voorstellingen uit de Officiële Juryselectie, de selectie van de Wijkjury, producties van het Vlaamse Theaterfestival en prijswinnende jeugdvoorstellingen. De Officiële Juryselectie bestaat onder meer uit Angels in America van de Vlaamse gezelschappen Het Toneelhuis en Olympique Dramatique en De Poolse Bruid van het Noord Nederlands Toneel en TG Echo. Deze voorstellingen zijn zowel fysiek te bezoeken als te zien via een livestream.

 

Onder de vlag NTF-Extra is er een randprogramma samengesteld met talkshows, masterclasses, een snelcursus theaterkijken en meer. Het randprogramma biedt gelegenheid om dieper op voorstellingen in te gaan, het samen over theater te hebben en bij te leren.

Waarom steunt Fonds 21 dit project?

Het Nederlands Theater Festival is een toonaangevend overzichtsfestival op het gebied van theater. Het festival heeft een landelijk bereik, is actueel en heeft maatschappelijke relevantie. Verder heeft NTF aandacht voor jonge makers en zet de organisatie zich actief in voor het vergroten en verbreden van het publieksbereik.

Data en locaties

Het Nederlands Theater Festival vindt plaats van 3 tot en met 13 september op verschillende locaties in Amsterdam.

 


Projecten

>
>