Pieter de Hooch. Uit de schaduw van Vermeer

Overzichtstentoonstelling in Delft

Projectnaam Pieter de Hooch. Uit de schaduw van Vermeer
Pijler Kunst & Cultuur
Aandachtsgebied Beeldende Kunsten & Vormgeving
Aanvrager Museum Prinsenhof Delft
Bijdrage van Fonds 21 € 50.000

Museum Prinsenhof in Delft presenteert de eerste grote tentoonstelling van de 17de-eeuwse schilder Pieter de Hooch. Onder de titel Pieter de Hooch – Uit de schaduw van Vermeer wordt de bloeiperiode getoond van de veelzijdige kunstenaar, die samen met Johannes Vermeer wordt beschouwd als de  belangrijkste Delftse meester uit de Gouden Eeuw. Museum Prinsenhof brengt 29 topstukken van De Hooch uit de hele wereld voor één keer bij elkaar. Sleutelstuk van de tentoonstelling is het schilderij ‘Binnenplaats van een huis in Delft’ (1658) uit de National Gallery in Londen.

Meester van het alledaagse

Weinig 17de-eeuwse schilders hebben zo sterk het beeld van het Hollandse fatsoen en huiselijkheid bepaald als Pieter de Hooch. Hij wist het alledaagse op zijn aantrekkelijkst te presenteren. Zijn schilderijen werden bepalend voor ons beeld van het Hollandse burgerbestaan in de zeventiende eeuw. De Hooch is een echte innovator, hij introduceert in zijn schilderijen een thema dat door niemand eerder zó is geschilderd: het dagelijkse leven op de binnenplaatsjes achter de Delftse huizen, vaak met vrouwen die bezig zijn met huishoudelijke werkzaamheden. Met warme kleuren, doorkijkjes (er staat altijd wel ergens een deur open) en een natuurlijke lichtinval weet De Hooch een sfeer op te roepen die ongeëvenaard is.

 

Rondom de tentoonstelling wordt een uitgebreid educatie-, publieks- en randprogramma georganiseerd. Zo is er een audiotour, een verhalenwedstrijd voor leerlingen van het voortgezet onderwijs en zijn er workshops en inspiratiewandelingen door de stad.

Waarom steunt Fonds 21 dit project?

Pieter de Hooch – Uit de schaduw van Vermeer is de eerste overzichtstentoonstelling ooit in Nederland gewijd aan de beroemde Delftse meester. Voor de tentoonstelling zijn een groot aantal schilderijen van over de hele wereld ingevlogen: van Wenen tot Washington. Veel van deze schilderijen zijn niet eerder in Nederland te zien geweest. Naast het bereiken van kunstliefhebbers, ondernemers, toeristen en bewoners van de stad zet Museum Prinsenhof ook in op het bereiken van nieuw doelgroepen, met name inwoners van Delft met een cultureel diverse achtergrond.

Data en locatie

Pieter de Hooch – Uit de schaduw van Vermeer is te zien van 11 oktober 2019 tot en met 16 februari 2020 in Museum Prinsenhof Delft.

 


Projecten

>
>