Petrit Halilaj

Solotentoonstelling in het Fries Museum

Projectnaam Petrit Halilaj
Pijler Kunst & Cultuur
Aandachtsgebied Beeldende Kunsten & Vormgeving
Aanvrager Fries Museum
Bijdrage van Fonds 21 € 15.000

Het Fries Museum presenteert de eerste tentoonstelling van Petrit Halilaj in Nederland. Met installaties, tekeningen en video’s verkent Halilaj (1986 Kostërrc, Kosovo) thema’s als culturele identiteit, nationaliteit en erfgoed. Zijn werk is nauw verbonden met de recente geschiedenis van Kosovo en de politieke en culturele spanningen in de regio. Aan de hand van objecten en installaties neemt het Fries Museum de bezoeker mee in de wereld van Halilaj. Intieme, persoonlijke ervaringen, liggen aan de basis, maar zijn werk raakt tegelijkertijd aan bredere, maatschappelijke onderwerpen zoals vrijheid en identiteit, de (her)waardering van verhalen en erkenning van lhbtiq+.

Transformatie

Petrit Halilajs levensloop is vaak het vertrekpunt van zijn werk. Vogels en andere dieren komen er herhaaldelijk in voor, doorgaans als metaforen voor transformatie. Bijvoorbeeld in grootschalige installaties waar motkostuums en vogelachtige sculpturen te zien zijn. Halilaj laat in Leeuwarden twee installaties zien: Ru (2017) en Shkrepëtima (2018). Beide projecten draaien indirect om de invloed van etnische en politieke spanningen in Kosovo op het cultureel erfgoed en de publieke ruimte. Tegelijkertijd wordt de kijker aan het denken gezet over landsgrenzen, vrijheid en gemeenschapsgevoel. In zijn solotentoonstelling verweeft de kunstenaar realiteit en verbeelding in installaties die de rol van kunst en cultureel erfgoed binnen een gemeenschap belichten.

Waarom steunt Fonds 21 dit project?

De keuze voor het werk van Petrit Halilaj is origineel. Zijn werk is van goede kwaliteit en nog niet eerder in Nederland getoond. Het Fries museum biedt nieuwe interpretatie op het werk dat voor het museum wordt aangepast, waarmee de tentoonstelling zich onderscheidt van eerdere presentaties van de werken. Het educatieprogramma is heel sterk, alle programma’s worden in co-creatie gemaakt. Het Fries museum werkt met een kinderdirectieteam, dat bestaat uit acht tot tien basisschoolleerlingen. Zij adviseren het museum hoe het aantrekkelijker kan worden voor kinderen.

Data en locatie

De tentoonstelling Petrit Halilaj is te zien tot en met 5 maart 2023 in het Fries Museum in Leeuwarden.


Projecten

>
>