Opera Forward Festival (2021- 2022)

Opera voor nieuw en jong publiek

Projectnaam Opera Forward Festival (2021- 2022)
Pijler Kunst & Cultuur
Aandachtsgebied Podiumkunsten
Aanvrager Nationale Opera & Ballet
Bijdrage van Fonds 21 € 200.000
€ 200.000

Opera Forward Festival (OFF) is dé plek waar Nationale Opera & Ballet ruim baan geeft aan nieuwe werken, nieuwe initiatieven en jongere carrières. Met zowel toonaangevend nieuw werk als een volgende generatie kunstenaars verkent OFF vier dagen lang de toekomst van opera en wordt er een brug geslagen tussen jong talent en gevestigde namen. De vijfde editie van het festival is dit jaar volledig online te bezoeken.

 

Fonds 21 is founding partner van OFF en steunt dit project met een meerjarige toekenning voor de edities 2021 en 2022.

Online editie

Opera Forward Festival maakt opera toegankelijker voor een nieuw en jong publiek. Met werk van  bekende namen en een nieuwe generatie makers, muzikale optredens en talks prikkelt het festival hoofd en hart. Het thema van deze vijfde editie is ‘Where do we go from here?’. Gepresenteerd worden drie bijzondere opera’s: het satirische muziektheaterstuk Kurt Weill: The Seven Deadly Sins in regie van Ola Mafaalani, de familieopera Een lied voor de maan (6+) door de jonge componist Mathilde Wantenaar (1993) en een voorproefje van Michel van der Aa’s nieuwste opera Upload, die later dit voorjaar als film en in een toekomstig seizoen op het toneel in première zal gaan.

 

Naast de streaming van opera’s geeft OFF een inkijkje in de manier waarop een nieuwe generatie theatermakers omgaat met het wegvallen van hun podium en de online mogelijkheden die hiervoor in de plaats komen.

Waarom steunt Fonds 21 dit project?

Met Opera Forward Festival heeft Nationale Opera & Ballet een concept ontwikkeld om opera op een kwalitatief goede en tegelijkertijd toegankelijke manier bij een nieuw en jonger publiek onder de aandacht te brengen. De afgelopen edities hebben laten zien dat dit ook echt gelukt is. Naast het bereiken van een nieuw publiek heeft het festival veel aandacht voor een nieuwe generatie operamakers.

Data en locatie

Opera Forward Festival 2021 vindt plaats van 18 tot en met 21 maart op www.operaforwardfestival.nl.


Projecten

>
>