Hallo Vermeer!

Kinderen in voetsporen van Vermeer

Projectnaam Hallo Vermeer!
Pijler Kunst & Educatie
Aandachtsgebied Kunst & Educatie
Aanvrager Mauritshuis
Bijdrage van Fonds 21 € 35.000

Waarom wordt Vermeer de meester van het licht genoemd? Waar werd verf in de zeventiende eeuw van gemaakt? En waarom vindt bijna iedereen het schilderij Meisje met de Parel zo mooi? Het zijn vragen die aan bod komen in de familie-doe-tentoonstelling Hallo Vermeer! in het Mauritshuis in Den Haag. Aan de hand van interactieve spellen, grappige filmpjes en uitdagende onderzoeksvragen (zowel digitaal als fysiek), ontdekken jonge bezoekers (3-12 jaar) waarom Johannes Vermeer zo bijzonder is. Verkleden, puzzelen, filmpjes kijken; er is van alles te doen. Naast de presentatie in de tentoonstellingszaal worden in de aangrenzende Kunstwerkplaats doorlopend workshops verzorgd door professionele museumdocenten.

Leerling van Vermeer

In de interactieve tentoonstelling komen jong en oud meer te weten over de beroemde schilder. Het Mauritshuis doet dat op verschillende, speelse manieren. Zo vertelt Maurits Muis over zijn avonturen met het meisje met de parel en gaan kinderen zelf op onderzoek. Met een blacklight ontdekken de kinderen waar Vermeer het licht schilderde. In de apotheek van het nagebouwde, zeventiende-eeuwse Delftse straatje leren ze waarvan verf vroeger werd gemaakt en waar de ingrediënten vandaan kwamen. In de Kunstwerkplaats treden de kinderen in de voetsporen van Vermeer en worden zijn hoogsteigen leerling. Na het ontdekken en maken is het natuurlijk tijd om naar de échte Vermeers te kijken in de vaste collectie van het museum.

Waarom steunt Fonds 21 dit project?

De focus in de tentoonstelling Hallo Vermeer! ligt op het leren over kunst. Daarmee past het goed bij onze pijler Kunst & Educatie. Het project richt zich op families met kinderen, waarbij er extra inspanningen worden gedaan om kinderen te bereiken die weinig met kunst in aanraking komen. Er is een goede educatieve begeleiding en de inhoud en vorm van de tentoonstelling zijn goed afgestemd op de doelgroep.

Data en locatie

Hallo Vermeer! is te zien van 9 juli tot en met 28 augustus 2022 in het Mauritshuis in Den Haag.  


Projecten

>
>