Josef Koudelka Exiles|Wall

Grote tentoonstelling van fotograaf Josef Koudelka

Projectnaam Josef Koudelka Exiles|Wall
Pijler Kunst & Cultuur
Aandachtsgebied Beeldende Kunsten & Vormgeving
Aanvrager Nederlands Fotomuseum
Bijdrage van Fonds 21 € 25.000

In het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam is van 17 september 2016 tot en met 15 januari 2017 een grote tentoonstelling te zien van Josef Koudelka (Morovia, Tsjechië 1938). De legendarische fotograaf is aangesloten bij Magnum Photos. Het is voor het eerst dat er een grote tentoonstelling in Nederland gewijd is aan het werk van de Frans-Tjechische fotograaf. De foto’s van Koudelka zijn onlosmakelijk verbonden met de grote politieke en menselijke drama’s van onze tijd: verbanning, uitsluiting en onderdrukking. De tentoonstelling biedt niet alleen inzicht in het werk van deze belangrijke fotograaf, maar is ook een statement over de actualiteit. Centraal in deze tentoonstelling staan zijn recente panoramaseries The Wall en de indrukwekkende fotoserie Exiles. De publicatie van de tentoonstelling is ontworpen door Irma Boom en is exclusief verkrijgbaar in de museumwinkel.

Exiles en The Wall

In Exiles legt Koudelka het fenomeen  van de vluchteling op karakteristieke wijze vast: met een donker soort schoonheid die even overweldigend als teder kan zijn. Voor The Wall maakte Koudelka een serie panoramafoto’s in Oost-Jeruzalem, Hebron, Ramallah, Bethlehem en in Israëlische nederzettingen. De fotograaf reflecteert in deze serie op hoe de mens in het landschap barrières aanbrengt die de politieke humanitaire en culturele verscheurdheid zichtbaar maken.

Over Josef Koudelka

Josef Koudelka staat bekend om zijn poëtische en melancholische series als Gypsies en Exiles. Als persfotograaf verwierf hij grote bekendheid door de wijze waarop hij de inval van de Russen in Praag in 1968 wist vast te leggen. In 1970 vluchtte hij uit het toenmalige Tsjechoslowakije. In 1987 kreeg Koudelka het Franse staatsburgerschap en kon hij voor het eerst terug naar zijn geboorteland. Hij maakte toen de serie Black Triangle over het landschap dat geheel was verwoest door industrialisatie en milieu-catastrofes.

Waarom steunt Fonds 21 dit project?

De tentoonstelling heeft een actueel thema en het toont werk van een gerenommeerd fotograaf die voor het eerst zo’n grote tentoonstelling heeft in Nederland.  De publicatie met het werk van Koudelka is aansprekend; Irma Boom staat immers aan de top van Nederlandse ontwerpers. Ook de randprogrammering is interessant en gericht op een breed publiek.


Projecten

>
>