Jongeren krijgen bokstraining

Boksclinic Het HEM

Jongeren boksen in Het HEM

De Boksclinic is een cultureel en sportief educatietraject voor jongeren van 16 tot 25 jaar uit Amsterdam en Zaandam. De deelnemers krijgen bokstrainingen en volgen artistiek inhoudelijke workshops van verschillende kunstenaars. De Boksclinic is onderdeel van het eerste programma van Het HEM, een nieuwe kunstinstelling voor eigentijdse cultuur in de voormalige kogelfabriek in Zaandam. Deelname aan het project draagt bij aan het ontwikkelen van een positief zelfbeeld bij de jongeren. Ook vergroot de Boksclinic het maatschappelijk bewustzijn van de deelnemers.

Artistieke workshops

Voor de Boksclinic is een boksschool ingericht in de vroegere fabriekshal van Het Hem. Deze sportzaal is speciaal ontworpen door de Amsterdamse kunstenaar Gabriel Lester. Jongeren volgen hier vier dagen per week trainingen van de Britse Michele Aboro, een voormalig wereldkampioen boksen. Hiernaast nemen jongeren deel aan één op één coaching en wekelijkse ‘sharing circles’, gesprekken waarin deelnemers gezamenlijk reflecteren op persoonlijke doelen, hun voortgang en de inhoud van het programma. In het weekend nemen de jongeren deel aan het artistiek programma. Zo gaat filosoof Henk Oosterling met de jongeren op zoek naar de benodigdheden voor het vormen van een cultureel collectief. Ook krijgen de deelnemers een workshop van Gabriel Lester in ‘creative thinking’ waarbij hij jongeren uitdaagt zich te ontwikkelen in hun creatieve denkkracht en dit om te zetten in projecten. Het project sluit af met een boksgala, waarin ze strijden om een gouden kampioenstitel en hun artistieke eindproducten laten zien. De artistieke workshops en het boksgala zijn voor publiek toegankelijk.

Waarom steunt Fonds 21 dit project?

Fonds 21 steunt de Boksclinic vanuit het thema Cultuur als Middel binnen de pijler Jongeren & Maatschappij. De manier waarop kunst binnen het project wordt ingezet om het zelfbeeld van jongeren te versterken past goed bij ons fonds. De betrokken kunstenaars hebben stevige cv’s en de manier waarop zij ieder met hun eigen workshops bijdragen aan de ontwikkeling van de jongeren is goed uitgedacht. Het trainings- en workshopprogramma bestaat uit een goede combinatie tussen doen en reflectie.

 


Deze projecten ontvingen eerder steun van Fonds 21Bekijk meer projecten

Skills The Finals 2017

Vakwedstrijden voor het vmbo en mbo

Skills The Finals is de landelijke finale voor vakwedstrijden in het vmbo en mbo. Honderden leerlingen en studenten strijden tijdens een driedaags evenement in de RAI in Amsterdam om de titel van beste vakman/vakvrouw/vakteam in zijn of haar vakgebied.

Bekijk project

Hockney - Van Gogh. The Joy of Nature

David Hockney en Van Gogh

De tentoonstelling ‘Hockney – Van Gogh: The Joy of Nature’ in het Van Gogh Museum in Amsterdam toont de invloed van Vincent van Gogh op het werk van de wereldberoemde kunstenaar David Hockney (1937).

Bekijk project