Generation Z

Fotomanifestatie over Generatie Z

Projectnaam Generation Z
Pijler Kunst & Cultuur
Aandachtsgebied Beeldende Kunsten & Vormgeving
Aanvrager Fotografie Noorderlicht
Bijdrage van Fonds 21 € 25.000

Deze zomer presenteert Noorderlicht Internationaal Fotofestival 2020 een manifestatie met werk van fotografen en kunstenaars die zich oriënteren op de belevingswereld van Generatie Z, de generatie die is geboren na 1995. De 27e editie van het festival gaat over het denkkader en de energie van deze jongeren. Hoe staan ze in de maatschappij? Hoe zien ze hun toekomst? Wat zijn hun ambities? Noorderlicht probeert de leefwereld van deze generatie inzichtelijk maken. Het fotografiefestival vindt plaats in Heerenveen en Groningen.

 

Strijd voor verandering

Generatie Z is de eerste generatie die van jongs af aan op een armlengte afstand een oneindige hoeveelheid informatie tot haar beschikking heeft. Kenmerkend voor hen is een kritische houding ten opzichte van de huidige samenleving. Jongeren informeren en organiseren zich via internet en gaan collectief de straat op om te strijden voor verandering. Generatie Z maakt haast van zaken als gelijkwaardigheid en inclusiviteit. Onderwerpen als dekolonisatie, gendergelijkheid en body positivity zijn aan de orde van de dag, en dat is nog maar het begin. De manifestatie Generation Z gaat over de realisatie van een keerpunt, het tot stand brengen van een basis voor een nieuwe toekomst en het nemen van verantwoordelijkheid. Noorderlicht Internationaal Fotofestival 2020 geeft een beeld van deze generatie die zich inzet voor fundamentele emancipatieprocessen. Door kunstenaars van verschillende generaties in samenhang te presenteren wordt ook een verschil in de artistieke methodes tussen de generaties duidelijk.

 

Waarom steunt Fonds 21 dit project?

Noorderlicht behoort tot de top van de fotografiemanifestaties van Nederland en is van belang voor het aanbod in de noordelijke regio. Het festival kiest met Generation Z voor een prikkelend en actueel thema. Noorderlicht heeft een plan ontwikkeld om toegankelijker te worden voor een breed en ook jong publiek en wil dat onder meer bereiken door meer lens-based media te tonen. Ook betrekt de organisatie actief een jonger publiek bij deze editie en wil dat blijven doen in de toekomst.

 

Data en locaties

Noorderlicht Internationaal Fotofestival 2020 vindt plaats van 18 juli tot en met 20 september in Heerenveen (Museum Belvédère, Afslag BLV en Museum Galerie Heerenveen) en in Groningen (Noorderlicht Studio).

 


Projecten

>
>