Hide and Seek, Maarten Baas

Tentoonstelling in Groninger Museum

Projectnaam Hide and Seek, Maarten Baas
Pijler Kunst & Cultuur
Aandachtsgebied Beeldende Kunsten & Vormgeving
Aanvrager Groninger Museum
Bijdrage van Fonds 21 € 25.000

Het Groninger Museum presenteert de eerste grote solotentoonstelling van ontwerper Maarten Baas (1978). Baas is één van de meest invloedrijke Nederlandse ontwerpers van het begin van de 21e eeuw. Zijn ontwerpen bevinden zich op het snijvlak van kunst en design en staan bekend als conceptueel, humoristisch, rebels en theatraal. De tentoonstelling Hide & Seek, Maarten Baas is een overzicht van zijn belangrijkste werk van de afgelopen vijftien jaar. Het museum haalt niet alleen wereldberoemde series als Clay en Smoke naar Groningen, het toont ook nieuw werk van Baas.

Smoke

Maarten Baas studeerde in 2002 af aan de Design Academy Eindhoven met de serie Smoke. Voor deze serie verbrandde hij meubilair, waarna hij het met een speciale coating weer nieuw leven inblies. Andere bekende werken zijn de van synthetische klei vervaardigde meubelen uit de serie Clay uit 2006. Het MendiniRestaurant van het Groninger Museum is volledig ingericht met tafels, stoelen en banken uit deze serie. In 2009 ontwierp Baas de serie Real Time: een klok waarop elke minuut door een man in een blauwe overall opnieuw geschilderd en weer weggehaald wordt.

Foto: Lisa Klappe

Tree Trunk Chair

Hide & Seek, Maarten Baas toont ook recent werk zoals Tree Trunk Chair, Carapace en Close Parity. Ook is er een preview van zijn nieuwste werk May I Have Your Attention Please?, een samenwerking tussen Maarten Baas en Lensvelt voor de Milaan Design Week in april 2017. Een primeur is het werk Hide & Seek, dat bestaat uit acht video’s. Bij de tentoonstelling verschijnt tevens het eerste grote overzichtsboek van Maarten Baas.

Waarom steunt Fonds 21 dit project?

Maarten Baas is één van de belangrijkste Nederlandse ontwerpers van dit moment. Kwalitatief goede tentoonstellingen van hedendaagse Nederlandse vormgeving in een museale context zijn er niet zo  vaak in Nederland. De tentoonstelling toont nieuw werk en is gericht op een breed publiek, met veel aandacht voor publieksbegeleiding en een aansprekende randprogrammering.

Data en locatie

De tentoonstelling Hide & Seek, Maarten Baas in het Groninger Museum is te zien van 18 februari tot en met 24 september 2017.


Projecten

>
>