International Film Festival Rotterdam (2020 - 2022)

Rotterdam viert de film

Projectnaam International Film Festival Rotterdam (2020 - 2022)
Pijler Kunst & Cultuur
Aandachtsgebied Film, Mediakunst & Digitale Cultuur
Aanvrager International Film Festival Rotterdam
Bijdrage van Fonds 21 € 250.000
€ 250.000
€ 250.000

Met bijna 330.000 bezoeken is International Film Festival Rotterdam (IFFR) een van de grootste culturele evenementen van Nederland en tevens een van de grootste publieksfilmfestivals ter wereld. De speelfilms, documentaires, korte films, tentoonstellingen, optredens en talkshows maken Rotterdam twaalf dagen lang de mondiale hoofdstad van de cinema. Er zijn live performances, debatten en Q&A’s met filmmakers en acteurs en elke filmavond wordt afgesloten met een feest in de Rotterdamse Schouwburg. De 49ste editie van IFFR opent met Mosquito van de Portugese filmmaker Joāo Nuno Pinto.

 

Fonds 21 is hoofdpartner van IFFR voor de edities 2020, 2021 en 2022.

Breed publiek

IFFR biedt een omvangrijk en gevarieerd programma van speelfilms, documentaires, korte films en aan film grenzende beeldende kunst. De officiële selectie van het festival bevat meer dan vijfhonderd lange, middellange en korte films uit meer dan vijftig landen. Het festivalprogramma is onderverdeeld in vier hoofdsecties:

 

  • Bright Future, met jonge opkomende regisseurs
  • Voices, met nieuw werk van gevestigde filmmakers
  • Deep Focus, met films van auteurs met een onderscheidend oeuvre
  • Perspectives, waarin filmconventies worden bekeken vanuit een ander perspectief met aandacht voor beeldende kunst, televisie, games en installaties.

 

Met de programmering wil IFFR een zo breed mogelijk publiek bereiken. Jongeren krijgen een eigen stem binnen het IFFR met eigen programma’s en communicatiekanalen onder de noemer Young Selectors. Ook is er een educatief traject voor mbo-studenten, waarbij ze onder meer hun eigen festival organiseren. Naast een focus op mbo-studenten biedt IFFR een gedifferentieerd educatieprogramma aan voor alle onderwijsniveaus, van primair tot voortgezet onderwijs, van speciaal onderwijs tot hbo en wo. Het festival doet daarbij elk jaar uitgebreid publieksonderzoek door middel van enquêtes en data-analyse.

“Fonds 21 steunt ons festival al sinds 2009. Het is fantastisch dat het fonds vlak voor de jubileumeditie zich aansluit als een van de hoofdpartners van het festival. De nieuwe samenwerking stelt ons bijvoorbeeld in staat om onze ambities met betrekking tot publieksverbreding te realiseren en ons impactonderzoek binnen het educatieprogramma door te zetten.”
—Marjan van der Haar (zakelijk directeur IFFR)

Waarom steunt Fonds 21 dit project?

IFFR is het grootste filmfestival van Nederland en wordt internationaal gezien als een belangrijk platform voor de presentatie van nieuwe ontwikkelingen in de filmsector. Het festival kiest voor nieuw filmtalent naast gevestigde regisseurs met een onafhankelijke en vernieuwende signatuur. Daarbij  geeft het festival alle ruimte aan cineasten of kunstenaars die grenzen verkennen en overschrijden. Het festival laat daarmee zien dat een artistieke signatuur niet in tegenspraak is met het bereiken van een groot en divers publiek. Fonds 21 ondersteunt de publieksprogrammering van het festival waarbij wij speciale aandacht vragen voor publieksontwikkeling, educatie en verbinding met de stad Rotterdam.

Data en locaties

IFFR opent op 22 januari en duurt tot en met 2 februari 2020 en vindt plaats op verschillende locaties in Rotterdam.


Projecten

>
>