Foto: Richard Schmidt, Centre Pompidou, Parijs.

Hockney - Van Gogh. The Joy of Nature

David Hockney en Van Gogh

De tentoonstelling ‘Hockney – Van Gogh: The Joy of Nature’ in het Van Gogh Museum in Amsterdam toont de invloed van Vincent van Gogh op het werk van de wereldberoemde kunstenaar David Hockney (1937): de fascinatie voor de natuur, het gebruik van felle, contrastrijke kleuren en het experimenteren met perspectief. Met deze tentoonstelling zijn de kolossale werken van de Britse kunstenaar voor het eerst in Nederland te zien. Hoogtepunt is het omvangrijke ‘The Arrival of Spring in Woldgate, East Yorkshire in 2011 (twenty eleven)’, bestaande uit 32 onderdelen met een breedte van 9,8 meter en een hoogte van 3,7 meter. Naast schilderijen worden ook schetsboeken, video’s, fotografische tekeningen en een twintigtal iPad-tekeningen op groot formaat getoond.

Landschappen

In de jaren ‘90 verhuisde Hockney vanuit Los Angeles naar Yorkshire Worlds in Engeland, waar hij het karakteristieke landschap van zijn geboortegrond begon te schilderen. Deze schilderijen, de Yorkshire-landschappen, tonen diepgaande observaties van de veranderende seizoenen en de manier waarop licht, ruimte en natuur constant in beweging zijn. In de landschapsschilderijen zijn duidelijke overeenkomsten te zien met de landschappen van Van Gogh. Niet eerder werden de raakvlakken tussen Hockney en Van Gogh zo groots en kleurrijk in een tentoonstelling samen gebracht.

 

'Van Goghs schilderijen zijn vol beweging. Volgens mij houden mensen zo van Van Goghs schilderijen omdat je kunt zien hoe ze zijn gemaakt. Alle penseelstreken zijn zichtbaar, je ziet precies hoe ze op het doek zijn aangebracht. Als je één grassprietje tekent, zie je er steeds meer. Dan zie je de andere grassprietjes; je blijft er alsmaar meer zien. Dat fascineert mij, en dat fascineerde Van Gogh ook. Hij had een glasheldere blik.'

David Hockney

Waarom steunt Fonds 21 dit project?

De tentoonstelling laat een groot aantal van Hockney’s monumentale en kleurrijke werken zien en vormt daarmee een prachtige introductie van zijn werk in Nederland. Het is voor het eerst dat het Van Gogh Museum op zo grote schaal werk toont van een levende kunstenaar die geïnspireerd is door Van Gogh. De opzet van de tentoonstelling - om de invloed van Van Gogh op zijn werk te tonen vanuit verschillende invalshoeken – biedt een heldere verhaallijn voor de bezoeker. In de tentoonstelling zijn opvallende parallellen zichtbaar in het werk van Hockney en Van Gogh.

Data en locatie

De tentoonstelling ‘Hockney – Van Gogh: The Joy of Nature’ is te zien van vrijdag 1 maart tot en met zondag 26 mei 2019 in het Van Gogh Museum in Amsterdam.


Deze projecten ontvingen eerder steun van Fonds 21Bekijk meer projecten

ZomerOndernemer 2019

Jongeren ondernemen tijdens de zomervakantie

Het project ZomerOndernemer van The New Entrepreneur helpt jongeren tussen de 15 en 24 jaar met het starten van een eigen onderneming tijdens de zomervakantie.

Bekijk project

Nederlands Film Festival 2016

Nederlandse filmcultuur gevierd in Utrecht

De laatste tien dagen van de maand september is Utrecht traditioneel de filmhoofdstad van Nederland tijdens het Nederlands Film Festival. Het festival is het gezichtsbepalende festival van de Nederlandse filmcultuur.

Bekijk project