Foto: Richard Schmidt, Centre Pompidou, Parijs.

Hockney - Van Gogh. The Joy of Nature

David Hockney en Van Gogh

De tentoonstelling ‘Hockney – Van Gogh: The Joy of Nature’ in het Van Gogh Museum in Amsterdam toont de invloed van Vincent van Gogh op het werk van de wereldberoemde kunstenaar David Hockney (1937): de fascinatie voor de natuur, het gebruik van felle, contrastrijke kleuren en het experimenteren met perspectief. Met deze tentoonstelling zijn de kolossale werken van de Britse kunstenaar voor het eerst in Nederland te zien. Hoogtepunt is het omvangrijke ‘The Arrival of Spring in Woldgate, East Yorkshire in 2011 (twenty eleven)’, bestaande uit 32 onderdelen met een breedte van 9,8 meter en een hoogte van 3,7 meter. Naast schilderijen worden ook schetsboeken, video’s, fotografische tekeningen en een twintigtal iPad-tekeningen op groot formaat getoond.

Landschappen

In de jaren ‘90 verhuisde Hockney vanuit Los Angeles naar Yorkshire Worlds in Engeland, waar hij het karakteristieke landschap van zijn geboortegrond begon te schilderen. Deze schilderijen, de Yorkshire-landschappen, tonen diepgaande observaties van de veranderende seizoenen en de manier waarop licht, ruimte en natuur constant in beweging zijn. In de landschapsschilderijen zijn duidelijke overeenkomsten te zien met de landschappen van Van Gogh. Niet eerder werden de raakvlakken tussen Hockney en Van Gogh zo groots en kleurrijk in een tentoonstelling samen gebracht.

 

'Van Goghs schilderijen zijn vol beweging. Volgens mij houden mensen zo van Van Goghs schilderijen omdat je kunt zien hoe ze zijn gemaakt. Alle penseelstreken zijn zichtbaar, je ziet precies hoe ze op het doek zijn aangebracht. Als je één grassprietje tekent, zie je er steeds meer. Dan zie je de andere grassprietjes; je blijft er alsmaar meer zien. Dat fascineert mij, en dat fascineerde Van Gogh ook. Hij had een glasheldere blik.'

David Hockney

Waarom steunt Fonds 21 dit project?

De tentoonstelling laat een groot aantal van Hockney’s monumentale en kleurrijke werken zien en vormt daarmee een prachtige introductie van zijn werk in Nederland. Het is voor het eerst dat het Van Gogh Museum op zo grote schaal werk toont van een levende kunstenaar die geïnspireerd is door Van Gogh. De opzet van de tentoonstelling - om de invloed van Van Gogh op zijn werk te tonen vanuit verschillende invalshoeken – biedt een heldere verhaallijn voor de bezoeker. In de tentoonstelling zijn opvallende parallellen zichtbaar in het werk van Hockney en Van Gogh.

Data en locatie

De tentoonstelling ‘Hockney – Van Gogh: The Joy of Nature’ is te zien van vrijdag 1 maart tot en met zondag 26 mei 2019 in het Van Gogh Museum in Amsterdam.


Deze projecten ontvingen eerder steun van Fonds 21Bekijk meer projecten

Tilt festival 2017

Grootste literaire festival van het Zuiden

Tilt is een interdisciplinair festival, waarin naast literatuur ook aandacht is voor muziek, theater en film. Met cross-overs en verrassende invalshoeken wil het festival literatuur tot leven wekken.

Bekijk project

VMBO On Stage (2019/2020 - 2020/2021)

Beroepenfeest voor vmbo-scholieren

VMBO On Stage brengt jongeren in contact met professionals uit verschillende vakgebieden waardoor ze een goed beeld krijgen welke beroepen er zijn en wat deze inhouden.

Bekijk project