Movies that Matter Festival 2019

Filmfestival over mensenrechten

Projectnaam Movies that Matter Festival 2019
Pijler Kunst & Cultuur
Aandachtsgebied Film, Mediakunst & Digitale Cultuur
Aanvrager Movies that Matter
Bijdrage van Fonds 21 € 50.000

Movies that Matter is een internationaal filmfestival in Den Haag met de focus op films en debat waarin mensenrechtenkwesties centraal staan. Door het vertonen van speelfilms en documentaires, gecombineerd met debatten, talkshows en interviews met inspirerende gastsprekers, stimuleert het festival de dialoog over een rechtvaardige wereld. Ook motiveert het festival  het  publiek om zich in te zetten voor mensenrechten en een duurzame samenleving. Het festival opent met Goldie, de nieuwe film van de Nederlandse regisseur Sam de Jong over de rauwe werkelijkheid van kansarme kinderen in achterstandswijken in de Verenigde Staten.

Educatieprogramma voor mbo-studenten

Movies that Matter Festival toont zo’n zeventig speelfilms en documentaires, waarvan er twintig tijdens het festival in première gaan. De meeste films worden van context voorzien in een nagesprek, waarin het niet zozeer gaat over het maakproces van de film, maar vooral over de inhoud en thematiek. Naast het festival in Den Haag bestaat Movies that Matter uit een landelijke tournee met een vertoning van de hoogtepunten van het festival. Ook is er een omvangrijk educatieprogramma.

 

Nieuw dit jaar is het bioscoopprogramma voor mbo-studenten, met films over feminisme, de holocaust, vrouwenrechten en schuldenproblematiek onder jongeren. Deze landelijke uitrol wordt gesteund vanuit onze programmaregeling ‘Kunsteducatie voor mbo’ers’, waarmee Fonds 21 een impuls wil geven aan het ontwikkelen van kwalitatief en toegankelijk kunsteducatie-aanbod voor mbo-studenten.

Waarom steunt Fonds 21 dit project?

Movies that Matter staat voor kwaliteitsfilms en maatschappelijke betrokkenheid waarbij het publiek wordt uitgenodigd om deel te nemen aan het debat over actuele maatschappelijke thema’s. De urgentie van het festival ligt met name in de context, de thema’s en de gastsprekers. De filmvertoningen worden gecombineerd met een inleiding, nagesprek of debat. Het festival heeft met de tournee een landelijk bereik en ook de programma’s voor scholieren en mbo-studenten worden landelijk aangeboden.

Data en locaties

Movies that Matter Festival vindt plaats van vrijdag 22 tot en met zaterdag 30 maart in Filmhuis Den Haag en Theater aan het Spui in Den Haag.


Projecten

>
>