Raymond Pettibon A Pen of All Work

Raymond Pettibon A Pen of All Work

Het Bonnefantenmuseum presenteert het omvangrijke retrospectief A Pen of All Work van de Amerikaanse kunstenaar Raymond Pettibon (1957). De tentoonstelling omvat ruim zevenhonderd werken uit de periode vanaf de jaren ’60 tot nu. Het oeuvre van Pettibon wordt gekenmerkt door de onlosmakelijke verbinding tussen tekst en beeld. Het is voor het eerst in vijftien jaar dat de kunstenaar weer met een solotentoonstelling in Nederland te zien is.

Cultheld

Raymond Pettibon groeide in de jaren ’80 uit tot cultheld in het circuit van de punkrock in Los Angeles. Zijn ontwerpen sierden de LP-hoezen en flyers van legendarische bands als Sonic Youth en Black Flag. In de loop der jaren heeft de kunstenaar meer dan twintigduizend werken vervaardigd, uiteenlopend van tekeningen, kunstenaarsboeken en ontwerpen voor platenhoezen tot omvangrijke installaties. Hij ontwikkelde een kenmerkende figuratieve stijl van ietwat onhandige, op cartoons en karikaturen geïnspireerde zwart-wit tekeningen, gecombineerd met humoristische en vaak zwartgallige teksten. De wereld van Pettibon wordt bevolkt door personages uit de Amerikaanse geschiedenis van de vorige eeuw, zoals sekteleider Charles Manson, animatiefiguur Gumby, Superman en verschillende voormalige presidenten. Met zijn spel tussen tekst en beeld en de grote verscheidenheid aan onderwerpen laveert Pettibon steeds tussen historische reflectie, poëtische humor en scherpe kritiek. A Pen of All Work toont zijn uitzonderlijke en invloedrijke oeuvre met een accent op de literaire en intellectuele kwaliteiten van zijn werk.

Waarom steunt Fonds 21 dit project?

Met de tentoonstelling A Pen of All Work van Raymond Pettibon haalt het Bonnefantenmuseum een onderscheidende en kwalitatief goede tentoonstelling naar Maastricht. De tentoonstelling richt zich op een breed publiek en is van belang voor het kunstaanbod in de regio. Young Office, het jongerennetwerk van Bonnefanten wordt op diverse manieren bij de tentoonstelling betrokken, waarmee extra wordt ingezet op het bereiken van een jong publiek.

Data en locatie

De overzichtstentoonstelling A Pen of All Work van Raymond Pettibon opent op 2 juni in het Bonnefantenmuseum in Maastricht en is te zien tot en met 29 oktober 2017.


Deze projecten ontvingen eerder steun van Fonds 21Bekijk meer projecten

BredaPhoto 2016 - YOU!

BredaPhoto draait om YOU!

Meer dan 70 topfotografen uit binnen- en buitenland exposeren in zowel de buitenruimte als de beeldende kunstinstellingen in Breda. BredaPhoto is actueel en prikkelend en toont werken op een originele manier.

Bekijk project

Blut - Skeere Tijden

Interactieve theatervoorstelling over armoede

Blut - Skeere Tijden is een interactieve theatervoorstelling over armoede en schuldenproblematiek onder jongeren. Het initiatief van New Arts Nijmegen moet bewustwording creëren om zo te voorkomen dat jongeren zich in de schulden steken.

Bekijk project