Bruno Taut: De fantasie voorbij. Architect tussen Amsterdamse School en Bauhaus.

Bruno Taut in Museum Het Schip

Projectnaam Bruno Taut: De fantasie voorbij. Architect tussen Amsterdamse School en Bauhaus.
Pijler Kunst & Cultuur
Aandachtsgebied Beeldende Kunsten & Vormgeving
Aanvrager Museum Het Schip
Bijdrage van Fonds 21 € 25.000

Maak kennis met de wondere, kleurrijke wereld van de creatieve en invloedrijke architect, stedenbouwkundige en totaalkunstenaar Bruno Taut (1880 – 1938). Museum Het Schip in Amsterdam brengt een hommage aan het werk van Taut met internationale bruiklenen, maquettes, foto’s, bouwtekeningen, interieurs en gebruiksvoorwerpen. De invloed van deze creatieve sleutelfiguur van de Duitse avant-garde, die zich graag liet inspireren door de natuur, is tot op de dag van vandaag immens.

Architectuur

Taut woonde en werkte in Duitsland, Japan en Turkije en had een bijzondere band met Nederland. We kennen hem misschien nog wel het beste door de kleurrijke Regenboogbuurt in Almere, dat een eerbetoon is aan de Duitse architect en stedenbouwkundige. In Duitsland was Taut aan het begin van de twintigste eeuw verantwoordelijk voor soortgelijke baanbrekende, bontgekleurde arbeiders- en stadswijken, zoals het beroemde Gartenstadt Falkenberg in Berlijn en Das Bunte Magdeburg. Vier volkswijken in Berlijn die hij ontwierp staan nu op de lijst van UNESCO Werelderfgoed. Taut was een totaalkunstenaar die ook tekende, decors ontwierp en scenario’s voor film en theater schreef. Museum Het Schip toont ook dat aspect. Maar natuurlijk ook zijn band met Nederland. De Duitser was een groot bewonderaar van zowel De Stijl als de Amsterdamse School, met name van Michel de Klerk, de architect van Het Schip. Naast de tentoonstelling is er een uitgebreid activiteitenprogramma samengesteld, met onder andere een bustocht naar de Regenboogbuurt en lezingen.

Waarom steunt Fonds 21 dit project?

Er is lang geen aandacht geweest voor Bruno Taut in Nederland. De koppeling die Museum Het Schip maakt met de Amsterdamse School is bijzonder, evenals de koppeling met de Regenboogwijk in Almere. Het is aannemelijk dat de tentoonstelling een nieuw publiek bereikt. De ervaring van het museum en de medewerking van veel mensen met inhoudelijke expertise geeft vertrouwen in de inhoud, het publieksbereik en de financiële haalbaarheid van het project.

Data en locatie

Bruno Taut: De Fantasie Voorbij opende op 6 maart de deuren, maar het museum ging kort daarna dicht vanwege de coronamaatregelen. Inmiddels is de tentoonstelling weer geopend en is te bezoeken tot en met 17 januari 2021.

 


Projecten

>
>