Cinekid festival 2019

Mediafestival voor kinderen

Cinekid is het grootste mediafestival ter wereld voor kinderen tussen de 3 en 14 jaar en vindt plaats in Amsterdam en in 35 filmtheaters verspreid door het land. Cinekid presenteert kwalitatieve audiovisuele producties in alle genres: televisieseries, jeugdfilms, films uit andere culturen, jeugddocumentaires, comedy, animatie, serious games, mediakunst installaties en VR-films. Kinderen kunnen op ontdekkingstocht gaan in het Medialab, een digitale speeltuin met interactieve kunstinstallaties, games en workshops. Cinekid is een belangrijke aanjager van de kwaliteit van het aanbod van films en media voor kinderen in Nederland.

Hello World

Het thema van de 33ste editie van Cinekid is Hello World – Stel je voor. Hoe zien kinderen de wereld en hun plek daarin? Wat is hun fantasie? Met Hello World reizen kinderen de wereld rond via de meest spannende, mooie en onverwachte films, tv-series, interactieve kunstwerken en games. Ze verbreden de horizon en prikkelen de fantasie.

 

Cinekids filmprogramma bevat dit jaar 48 speelfilms en 118 korte films. Het jonge publiek komt tijdens deze editie in aanraking met films uit 38 verschillende landen. Daarnaast krijgen kinderen de kans om als eerste de nieuwste Nederlandse tv-series te bekijken. In het MediaLab wordt ingegaan op de huidige digitale wereld. Kunstenaar Melanie Bonajo heeft speciaal voor Cinekid een video-installatie gemaakt waarin wordt ingegaan op aanraking en intimiteit anno nu. In de virtual reality-ervaring van beeldend kunstenaar en verhalenverteller Abner Preis gaan kinderen op expeditie naar de geschiedenis van de media van onze tijd.

Waarom steunt Fonds 21 dit project?

Cinekid is een uniek festival gericht op een jonge doelgroep. Jaarlijks bezoeken bijna 70.000 kinderen en hun begeleiders het festival. Het festival presenteert film- en mediaproducties van (inter)nationale films die kinderen letterlijk een blik op de wereld bieden, cinematografisch van hoge kwaliteit zijn en die van belang zijn vanwege de actuele thema’s of vorm. De hoge kwaliteit van het aanbod, de nadruk op film en media-educatie en het landelijke bereik van het festival sluiten goed aan bij de criteria van Fonds 21. Het festival is voorbeeldstellend in de aanpak van media-educatie en neemt kinderen serieus als kijker, maker en deelnemer.

Data en locaties

Cinekid Festival vindt plaats in de Westergasfabriek en in bioscoop The Movies in Amsterdam van 19 tot en met 25 oktober. Cinekid on Tour strijkt tussen 12 en 27 oktober neer in 35 filmtheaters door het land.


Deze projecten ontvingen eerder steun van Fonds 21Bekijk meer projecten

Stap op de Rode Loper! 2017/2018

Lezen en literatuur voor jongeren

Stap op de Rode Loper! van Stichting Samenleving en Kunst Amsterdam is een landelijk project dat vrij lezen wil stimuleren bij leerlingen in de bovenbouw van het vmbo. Het leesbevorderingsproject bestaat uit educatief lesmateriaal en een evenement in musea en bibliotheken.

Bekijk project

ZomerOndernemer

Zomerondernemer: ondernemen tijdens de zomervakantie

Wat komt er allemaal kijken bij het ondernemerschap? Het project ZomerOndernemer helpt jongeren met het starten van hun eigen bedrijf.

Bekijk project