International Film Festival Rotterdam (2023 - 2024)

Filmontdekkingen en Educatieve Verrassingen

Projectnaam International Film Festival Rotterdam (2023 - 2024)
Pijler Kunst & Cultuur
Aandachtsgebied Kunst & Cultuur
Aanvrager International Film Festival Rotterdam
Bijdrage van Fonds 21 € 250.000
€ 250.000

Met zo'n 275.000 bezoekers is het International Film Festival Rotterdam het grootste filmfestival van Nederland en een van de grootste publieksfilmfestivals ter wereld. Naast een divers filmprogramma, bestaande uit honderden lange, middellange en korte films, biedt het festival een uitgebreid randprogramma en educatietraject. IFFR is daarmee een belangrijk platform voor de presentatie van nieuwe ontwikkelingen in de filmsector. De 53e editie van het festival opent met de Nieuw-Zeelandse post-punk coming-of-age-komedie Head South van Jonathan Ogilvie.

 

Fonds 21 is hoofdpartner van IFFR en steunt het festival met een tweejarige toekenning.

Filmeducatie

IFFR biedt een omvangrijk en gevarieerd programma van speelfilms, documentaires, korte films en aan film grenzende beeldende kunst. Daarnaast zijn er live-performances, debatten en Q&A's met filmmakers en acteurs. Te zien zijn talloze premières van filmmakers verspreid over de verschillende programma-secties: Bright Future, Harbour, Limelight, RTM en shorts. Het festival streeft ernaar om een zo breed mogelijk publiek te bereiken. Om de toegankelijkheid voor mensen thuis te waarborgen, wordt een selectie van films uit het programma beschikbaar gesteld voor het Nederlandse publiek via de IFFR-website tijdens het festival. Daarnaast heeft het festival speciale aandacht voor jongeren. In het programmaonderdeel Young Selectors krijgen ze de kans om hun eigen stem te laten horen. Ook wordt een educatief traject aangeboden voor mbo-studenten, waarbij ze de mogelijkheid hebben om hun eigen festival te organiseren. IFFR zet zich niet alleen in voor mbo-studenten, maar biedt ook een gevarieerd educatieprogramma aan voor alle onderwijsniveaus, variërend van primair tot voortgezet onderwijs, speciaal onderwijs tot hbo en wo. Het festival voert jaarlijks uitgebreid publieksonderzoek uit door middel van enquêtes en data-analyse.

Waarom steunt Fonds 21 dit project?

IFFR, het grootste filmfestival in Nederland, geniet internationale erkenning als een belangrijk platform voor het presenteren van nieuwe ontwikkelingen in de filmindustrie. Bij de selectie van films geeft het festival ruimte aan zowel opkomend talent als gevestigde namen met een vernieuwende signatuur. Het festival staat open voor cineasten en kunstenaars die de grenzen van conventies verkennen en overschrijden. Hiermee onderstreept het festival dat een unieke artistieke signatuur niet in strijd hoeft te zijn met het bereiken van een breed en divers publiek. Fonds 21 ondersteunt de publieksprogrammering van het festival, waarbij speciale aandacht wordt gevraagd voor publieksontwikkeling, educatie en verbinding met de stad Rotterdam.

Data en locaties

Het International Film Festival Rotterdam begint op 25 januari en duurt tot en met 5 februari 2024. Het festival vindt plaats op verschillende locaties in Rotterdam.


Projecten

>
>