Robots love Music

Kunnen robots creatief zijn?

Museum Speelklok in Utrecht staat dit najaar geheel in het teken van muzikale robots. Met de interactieve tentoonstelling ‘Robots love Music’ maakt het museum de creatieve mogelijkheden van robots inzichtelijk. Technologische ontwikkelingen zorgen ervoor dat robots niet alleen het voorgeprogrammeerde kunnen nabootsen, maar ook zelf muziek kunnen componeren en zelfs in staat zijn te improviseren. Kunstmatige intelligentie is actueler dan ooit. De centrale vraag van de tentoonstelling luidt: kunnen robots creatief zijn?

Shimon

Vanuit de hele wereld komen muziekrobots in alle varianten naar Utrecht om muziek te maken. Uit de Verenigde Staten komt de hypermoderne robot Shimon, een vierarmige marimbaspeler die in staat is zelf muziek te componeren en live kan meespelen met een band. Getoond wordt ook een manshoge robot uit 1838 die de klarinet bespeelt. De robot werd gebouwd door de Nederlander Cornelis Jacobus van Oeckelen en belandde via Nederlands-Indië in Amerika. De robot komt speciaal voor de tentoonstelling naar Utrecht. De Franse automaat Hugo, bekend van de gelijknamige film uit 2011 van regisseur Martin Scorsese, is te bewonderen als filmische schakel tussen mens en machine. Ook krijgt het museum voor de tentoonstelling 250 robots in bruikleen van de familie van de in 2017 overleden sterrenkundige en tv-presentator Chriet Titulaer.

Waarom steunt Fonds 21 dit project?

‘Robots love Music’ is de eerste tentoonstelling over robots en muziek in Nederland. De tentoonstelling heeft een heldere verhaallijn en toont bijzondere en unieke werken. Er is veel ruimte voor interactie met het publiek. Museum Speelklok richt zich op een breed publiek van gezinnen met kinderen tot 55-plus. Met deze tentoonstelling kan het museum ook een relatief nieuw publiek bereiken van jongeren en jongvolwassenen. Hiertoe wordt samengewerkt met Utrechtse partners als het Le Guess Who en Impakt.

Data en locatie

De tentoonstelling ‘Robots love Music’ is te zien van 21 september 2018 tot en met 3 maart 2019 in Museum Speelklok in Utrecht.


Deze projecten ontvingen eerder steun van Fonds 21Bekijk meer projecten

Paspoort naar je Toekomstdroom & Tweenstalent

Jongeren denken na over hun toekomst

‘Paspoort naar je toekomstdroom’ is een loopbaanoriëntatieprogramma voor jongeren om hen inzicht te geven in talenten, hun dromen en hun mogelijkheden in studie- en beroepskeuze.

Bekijk project

ReadICTed to robots

Jongeren aan de slag met sociale robots

Hoe houden jongeren zich staande in een snel veranderende en digitale wereld? Met het project ReadICTed to Robots wil Bibliotheek Gelderland Zuid lezen, ict en digitale wijsheid meer integreren in het onderwijs.

Bekijk project