Kunstpleegers

Pleegjongeren delen ervaringen tijdens corona

Projectnaam Kunstpleegers
Pijler Jongeren & Maatschappij
Aandachtsgebied Programma: Jongeren & Psychische Gezondheid
Aanvrager Levvel
Bijdrage van Fonds 21 € 10.000

Door de coronapandemie zitten we veel binnen. Voor veel jongeren is dat niet altijd even gemakkelijk. De spanning tussen familieleden kan bijvoorbeeld hoog oplopen. Voor jongeren in pleeggezinnen kan dit des te meer het geval zijn. Levvel is een organisatie die jongeren en (pleeg)gezinnen in lastige situaties weer op weg helpt, zodat ze met een stevige basis de toekomst tegemoet kunnen treden. Met het project Kunstpleegers geeft Levvel pleegjongeren de mogelijkheid om hun ervaringen te delen en emoties te uiten door middel van een kunstwerk. Dit kan in de vorm van een verhaal, gedicht, theater, muziek of het ontwerpen van kleding. De kunstwerken worden vervolgens tentoongesteld in het Stadsarchief Amsterdam. De tentoonstelling geeft een beeld van hoe de pleegjongeren de coronaperiode ervaren.

Tentoonstelling

De deelnemende pleegjongeren zijn betrokken bij het hele proces van Kunstpleegers. Dit betekent dat ze empowered worden, meedenken, creatief bezig zijn, zich ontwikkelen en leren van processen wanneer iets goed gaat maar ook wanneer ze tegen moeilijkheden aanlopen. Zij ervaren dat dit niet per se komt door hun situatie, maar dat anderen daar ook tegenaan lopen omdat dit nu eenmaal gebeurt in het leven. De jongeren worden begeleid door beeldend kunstenaar Tyas Leeuwerink, multi-artiest Joyce Deijnen, schrijver en dichter Gershwin Bonevacia en coach Yahaira Gezius. Na afloop van het creatieve proces is er een talkshow met een afvaardiging van de deelnemers. Daarna volgt de tentoonstelling. Naast een fysieke tentoonstelling worden de werken ook online gepresenteerd, inclusief een toelichting van de jongeren.

 

Waarom steunt Fonds 21 dit project?

Fonds 21 steunt dit project binnen de stimuleringsregeling Mentaal Welzijn Jongeren & Corona. Het project brengt pleegjongeren met elkaar in contact. Ze kunnen ervaringen delen en krijgen een inkijkje in elkaars leven. Kunst wordt ingezet als middel om de gevoelens van jongeren te verbeelden. De tentoonstelling geeft bezoekers de mogelijkheid te zien hoe het is om in pleegzorg te verblijven. Het is een wereld waar mensen weinig kennis van hebben.

Data en locatie

Van februari 2022 tot en met april 2022 is de tentoonstelling te zien in het Stadsarchief Amsterdam. Kunstpleegers is een samenwerking van Levvel, Stadsarchief Amsterdam en Stichting De Jeugd Van Nu.


Projecten

>
>