Foto: Brad Neathery (Unsplash)

Kunstpleegers

Pleegjongeren delen ervaringen tijdens corona

Door de coronapandemie zitten we veel binnen. Voor veel jongeren is dat niet altijd even gemakkelijk. De spanning tussen familieleden kan bijvoorbeeld hoog oplopen. Voor jongeren in pleeggezinnen kan dit des te meer het geval zijn. Levvel is een organisatie die jongeren en (pleeg)gezinnen in lastige situaties weer op weg helpt, zodat ze met een stevige basis de toekomst tegemoet kunnen treden. Met het project Kunstpleegers geeft Levvel pleegjongeren de mogelijkheid om hun ervaringen te delen en emoties te uiten door middel van een kunstwerk. Dit kan in de vorm van een verhaal, gedicht, theater, muziek of het ontwerpen van kleding. De kunstwerken worden vervolgens tentoongesteld in het Vondel CS in Amsterdam. De tentoonstelling geeft een beeld van hoe de pleegjongeren de coronaperiode ervaren.

Tentoonstelling

De deelnemende pleegjongeren zijn betrokken bij het hele proces van Kunstpleegers. Dit betekent dat ze empowered worden, meedenken, creatief bezig zijn, zich ontwikkelen en leren van processen wanneer iets goed gaat maar ook wanneer ze tegen moeilijkheden aanlopen. Zij ervaren dat dit niet per se komt door hun situatie, maar dat anderen daar ook tegenaan lopen omdat dit nu eenmaal gebeurt in het leven. Onder begeleiding van professionals als kunstenaar Tyas Leeuwerik, dichter Gershwin Bonevacia, modeontwerper Sabine Staartjes en fotograaf Karine Versluis zetten de jongeren hun innerlijke belevingswereld om naar een expressie in de vorm van een kunstwerk. Na afloop van het creatieve proces is er een talkshow met een afvaardiging van de deelnemers. Daarna volgt de tentoonstelling. Naast een fysieke tentoonstelling worden de werken ook online gepresenteerd, inclusief een toelichting van de jongeren.

Waarom steunt Fonds 21 dit project?

Fonds 21 steunt dit project binnen de stimuleringsregeling Mentaal Welzijn Jongeren & Corona. Het project brengt pleegjongeren met elkaar in contact. Ze kunnen ervaringen delen en krijgen een inkijkje in elkaars leven. Kunst wordt ingezet als middel om de gevoelens van jongeren te verbeelden. De tentoonstelling geeft bezoekers de mogelijkheid te zien hoe het is om in pleegzorg te verblijven. Het is een wereld waar mensen weinig kennis van hebben.

Data en locatie

De tentoonstelling van Kunstpleegers is te zien vanaf 25 september in het VondelCS in Amsterdam.


Deze projecten ontvingen eerder steun van Fonds 21Bekijk meer projecten

Kinderbiënnale 2021

Interactieve kunsttentoonstelling door kinderen voor iedereen

Bijzonder aan de biënnale zijn niet alleen de kunstwerken, maar ook het proces. Kinderen zijn namelijk betrokken bij het maken van de tentoonstelling.

Bekijk project

International Film Festival Rotterdam (2020 - 2022)

IFFR viert vijftigste editie

International Film Festival Rotterdam (IFFR) is het grootste filmfestival van Nederland. Het festival toont de nieuwste speelfilms, documentaires en korte films.

Bekijk project