Boekenweek van Jongeren 2021

Schrijvers trekken langs scholen

Projectnaam Boekenweek van Jongeren 2021
Pijler Jongeren & Maatschappij
Aandachtsgebied Jongeren & Maatschappij
Aanvrager Stichting Lezen
Bijdrage van Fonds 21 € 23.233

Jongeren krijgen vaak te horen dat ze meer moeten lezen. Maar wat wil je nu écht lezen als je tussen de 15 en 18 jaar bent? Dat kunnen jongeren het beste zelf beslissen. Tijdens de Boekenweek van Jongeren bepalen ze zelf hoe hun Boekenweek eruit komt te zien. Met het project willen Stichting Lezen en CPNB een bijdrage leveren aan een betere leesvaardigheid onder jongeren. De Boekenweek bestaat onder meer uit een scholentour en mediacampagne en stimuleert jonge auteurs om aanbod voor jongeren te ontwikkelen en met hen in gesprek te gaan.

Op tournee langs scholen

De kern van de Boekenweek is een tournee waar 23 schrijvers langs 85 middelbare scholen en mbo-instellingen reizen om met jongeren te praten over boeken, lezen en het schrijverschap. Deelnemende schrijvers aan de tournee zijn onder meer Abdelkader Benali, Raoul de Jong, Alma Mathijsen, Martin Niemeijer, Maartje Wortel, Daan Heerma van Voss en Chinouk Thijssen. Het zijn schrijvers van wie het werk aansluit op de belevingswereld van de doelgroep en die graag met jongeren in gesprek gaan over wat lezen kan betekenen. Schooldocenten worden gestimuleerd om tijdens de Boekenweek in september al met de leerlingen in gesprek te gaan over welke auteur die zij op de school uitnodigen. Hierna bereiden de docenten Nederlands het lesbezoek voor met een les waarvoor Stichting Lezen een lesbrief aanlevert. Verder ontvangen de deelnemende klassen nog een on- en offline boekenpakket met twintig boeken van de auteurs en maken de leerlingen na afloop nog een verwerkingsopdracht.

Waarom steunt Fonds 21 dit project?

De Boekenweek van Jongeren is een leesbevorderingsproject met een landelijk bereik en gericht op het voortgezet onderwijs en middelbaar beroepsonderwijs. De auteursbezoeken en gesprekken met auteurs zijn een beproefd en laagdrempelig middel om jongeren in contact te brengen met literatuur en hen aan te zetten tot lezen. Naast dat het project scholen een kader geeft om met boeken aan de slag te gaan, stimuleert het ook jonge auteurs om aanbod voor jongeren te ontwikkelen en met hen in gesprek te gaan.


Projecten

>
>