Studio Roots

Jongeren duiken in digitale archieven

Projectnaam Studio Roots
Pijler Jongeren & Maatschappij
Aandachtsgebied Jongeren & Maatschappij
Aanvrager Click F1
Bijdrage van Fonds 21 € 20.000

Studio Roots is een buitenschools project van stichting Click F1 waarin jongeren digitale archieven induiken om hun familiegeschiedenis te achterhalen en vervolgens met film vorm te geven. Studio Roots is een samenwerking tussen Click F1 en Astrorama en richt zich op jongeren (vmbo en mbo) in Amsterdam en Utrecht die gemotiveerd zijn om met film en media te werken, maar hier zelf niet de mogelijkheid toe hebben. De deelnemers worden geselecteerd op basis van motivatie en de waarschijnlijkheid dat zij zonder dit project zelf iets zouden kunnen produceren.

 

Op zoek naar je wortels

Jongeren zijn veel bezig met hun eigen en elkaars roots: hierover nadenken en praten is voor veel van hen belangrijk. Toch zijn jongeren vaak onbekend met de beschikbaarheid van digitaal cultureel erfgoed, dat meer zou kunnen vertellen over die roots. Studio Roots laat ze zoeken in de online archieven naar film, foto en ander materiaal over hun eigen wortels. Het project daagt de deelnemers uit om zo ver mogelijk terug te kijken in hun stamboom. Waar komen ze vandaan? Ook gaan de jongeren op zoek naar archiefbeelden die samenhangen met hun culturele achtergrond. Daarna vertalen ze alle gevonden informatie naar een persoonlijke video. De video’s worden vervolgens getoond tijdens een eindpresentatie voor publiek.

 

Waarom steunt Fonds 21 dit project?

Studio Roots laat jongeren op creatieve en inhoudelijke wijze onderzoek doen naar hun verleden en leert ze over mediagebruik en –wijsheid. Het project richt zich op jongeren met verschillende achtergronden die normaliter niet snel in aanraking komen met digitaal cultureel erfgoed. Door het onderwerp van het project te focussen op de eigen wortels van de deelnemers, wordt de interesse van de jongeren gewaarborgd.

 


Projecten

>
>