Glass Room Plus in bibliotheken

Jongeren en online privacy

Projectnaam Glass Room Plus in bibliotheken
Pijler Jongeren & Maatschappij
Aandachtsgebied Jongeren & Maatschappij
Aanvrager Fers
Bijdrage van Fonds 21 € 35.000

Om als jongere goed deel te kunnen nemen aan de samenleving van nu is het belangrijk digitaal geletterd te zijn. Waar gaan we bijvoorbeeld mee akkoord bij gebruikersvoorwaarden van social media? Welke van onze gegevens worden er (zonder dat we het doorhebben) verzameld en verspreid naar partijen die we helemaal niet kennen? Welke effecten heeft dat  met betrekking tot nepnieuws? Stichting Fers vergroot samen met de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA) de datawijsheid van jongeren aan de hand van de Data Detox Kit en de Glass Room Experience: tools die oorspronkelijk (met EU-financiering) zijn ontwikkeld door Tactical Technology in Berlijn. Fers heeft deze tools nu vertaald naar het Nederlands.

Glass Room en Data Detox

De Glass Room is een interactieve tentoonstelling die jongeren op innovatieve wijze en in samenwerking met kunstenaars bewust maakt van hun digitale voetafdruk. Op het eerste gezicht lijkt de Glass Room op een Apple Store, waar de nieuwste glimmende digitale consumentenproducten staan uitgestald. Eenmaal binnen is er echter niets te koop, maar blijkt de winkel te bestaan uit een selectie kunstwerken die onderzoeken wie onze gegevens verzamelt, waarom, en wat we daaraan kunnen doen. Fers en OBA ontwikkelen workshops waarin jongeren leren hoeveel persoonlijke data wordt verzameld en wat er eigenlijk mee gebeurt. Met de Data Detox Kit krijgen de jongeren vervolgens concrete tools aangereikt waarmee ze grip kunnen krijgen op hun digitale privacy. Tijdens deze achtdaagse ‘kuur’ wordt elke dag een onderdeel van je digitale persoonlijkheid behandeld. Het gaat daarbij niet om verminderd gebruik van bijvoorbeeld smartphone of sociale media, maar juist over bewuster gebruik.

Waarom steunt Fonds 21 dit project?

Het project richt zich op een actuele en urgentie kwestie en gebruikt hierbij een onderbouwde methodiek. Het is een internationaal concept dat na een lang en intensief ontwikkeltraject tot stand gekomen, en over de hele wereld wordt ingezet. Het is voor de eerste keer dat er Glass Room-edities worden georganiseerd in Nederland. Het schaalbaarheid van het wekt vertrouwen ten aanzien van toekomstige uitrol.

 


Projecten

>
>