Time Out Dubbelproject

Jongeren in gesprek over psychische gezondheid

Projectnaam Time Out Dubbelproject
Pijler Jongeren & Maatschappij
Aandachtsgebied Programma: Jongeren & Psychische Gezondheid
Aanvrager Stichting Time Out
Bijdrage van Fonds 21 € 50.000

Meerdere lockdowns, school open en weer dicht, een klein studentenkamertje met een laptop als huisgenoot; het valt niet mee om momenteel jong te zijn. Al een jaar lang staat het leven van jongeren vrijwel stil en dat heeft zijn weerslag om de mentale gezondheid van deze groep. Met interactieve online theatergesprekken over jong zijn tijdens en na corona biedt het dubbelproject Time Out jongeren weer perspectief. De gemoedstoestand van deze generatie wordt weerspiegeld en inzichtelijk gemaakt door professionele podiumkunstenaars. Het initiatief van de gelijknamige stichting biedt jongeren een veilig podium om met elkaar te praten over de toekomst en over wensen en haalbare oplossingen om corona het hoofd te bieden. Voor de uitvoering van het project wordt samengewerkt met MIND Korrelatie, om eventuele hulpvragen door te verwijzen.

 

Internationaal Theater Amsterdam en Lowlands 2021

Stichting Time Out organiseert al een aantal jaar bijeenkomsten waarop jongeren met elkaar in gesprek gaan over psychische gezondheid. Ook tijdens corona gaan deze meetups gewoon door, maar dan online. De opgedane ervaringen vormen de basis voor de twee theatergesprekken van het dubbelproject. Studenten maken deel uit van de voorstelling, waarin ze zich ongefilterd kunnen laten horen. Live op het podium en online met een allesbehalve statische livestream gaan de makers van Time Out het gesprek met jongeren aan. Het eerste theatergesprek – onder de noemer Time Out XL ­– vindt plaats in mei in samenwerking met Internationaal Theater Amsterdam. In augustus is het tijd voor het tweede theatergesprek. Deze zal worden gehouden op Lowlands. Als het mogelijk is wordt het project live uitgevoerd, maar anders hybride of helemaal online.

Waarom steunt Fonds 21 dit project?

Fonds 21 vindt dat alle jongeren een goede start in de samenleving verdienen en zet zich in voor de maatschappelijke kansen van deze groep. Op dit moment kan dit niet zonder oog te hebben voor de mentale situatie van jongeren. Stichting Time Out heeft veel ervaring op het gebied van psychische gezondheid van jongeren. Het dubbelproject verbindt en maakt psychisch lijden bespreekbaar. Ook wordt het autonoom denken van jongeren gestimuleerd. Met de uitvoering van het initiatief verwacht de organisatie ongeveer 17.000 jongeren te bereiken. Evaluatie wordt gedaan aan de hand van Discourse Analysis onder leiding van een externe onderzoeker.

 


Dit project maakt onderdeel uit van het dossier:

Dossier: Jongeren & Psychische Gezondheid


Projecten

>
>