WHIP

Rijdend museum over seks

Projectnaam WHIP
Pijler Jongeren & Maatschappij
Aandachtsgebied Jongeren & Maatschappij
Aanvrager Stichting Bo Diversity
Bijdrage van Fonds 21 € 17.200

WHIP is een interactief museum op wielen over seks en seksualiteit. Het is een creatieve vorm van voorlichting, die plaatsvindt in en rond een speciaal gemaakte bus. Deze bus is een reizende tentoonstelling met verschillende installaties. WHIP is een initiatief van BO Diversity, een stichting uit Breda die bewustwording creëert over vooroordelen, stereotyperingen en taboes. BO Diversity legt hierbij de nadruk op LHBTIQ+-fobie, racisme en genderdiscriminatie.

Taboes doorbreken

Op dit moment beperkt de seksuele voorlichting van jongeren zich meestal tot theorie uit het biologieboek, met uitleg over (het voorkomen van) voortplanting en soa’s. De relationele en sociale kant van seks komt nauwelijks aan bod, net als genderdiversiteit, genot en consent. WHIP wil door aanvullende voorlichting de kijk op seks en seksualiteit veranderen en taboes doorbreken. Hiermee werkt het toe naar een inclusieve, gezonde maatschappij waarin jongeren zich veilig voelen om te praten over seks en andere intieme zaken. De gespreksleiders bij WHIP zijn peer educators: ervaringsdeskundigen die qua leeftijd en belevingswereld overlappen met de doelgroep.

 

Het komende jaar verwacht de bus langs tien festivals te reizen, waarbij ze per festival duizend bezoekers verwachten. Daarnaast bezoekt de bus twee scholen waarbij op elke school 150 deelnemers worden bereikt. Parallel hieraan ontwikkelt BO Diversity een scholenprogramma genaamd WHIP Tour.

Waarom steunt Fonds 21 dit project?

Seksuele voorlichting in Nederland schiet tekort, dat blijkt uit verschillende onderzoeken en uit de ervaring jongeren. Momenteel is er een beweging gaande om seksualiteit op een positievere manier te bespreken. WHIP is hier een goed voorbeeld van. Het is een project van en voor jongeren. Fonds 21 steunt het project vanwege het innovatieve karakter, de focus op diversiteit en inclusie en het feit dat het een initiatief is van jonge mensen zelf.


Projecten

>
>