Impacttraject Klassen

Impactprogramma voor gelijke kansen in het onderwijs

Projectnaam Impacttraject Klassen
Pijler Jongeren & Maatschappij
Aandachtsgebied Jongeren & Maatschappij
Aanvrager Stichting Een van de jongens
Bijdrage van Fonds 21 € 50.000

Jongeren verdienen een goede start in de samenleving, vol kansen en ontwikkelmogelijkheden. Fonds 21 steunt projecten die hieraan bijdragen, door de jongeren zelf op weg te helpen of door de maatschappelijke processen die hiervoor bedoeld zijn te verbeteren. De documentaireserie Klassen legt de groeiende kansenongelijkheid in het onderwijs bloot. Makers Sarah Sylbing en Ester Gould strijken neer in Amsterdam-Noord, waar ze hun pijlen richten op kinderen en jongeren met een sterk uiteenlopende sociaaleconomische achtergrond. Elf jaar zijn de kinderen als het eindadvies voor de middelbare school valt dat de rest van hun leven zal beïnvloeden. Fonds 21 steunt het impactprogramma dat is gekoppeld aan de documentaireserie. De serie moet zorgen voor meer betrokkenheid van het publiek bij de toenemende kansenongelijkheid. Het impacttraject is bedoeld om deze betrokkenheid om te zetten in oplossingen.

Kansenongelijkheid in het onderwijs

Niet alle jongeren kunnen terugvallen op steun van hun ouders. Sommigen staan er helemaal alleen voor. Gelukkig zijn er leraren die zich om hen bekommeren, maar is dat genoeg? Lukt het de school om het verschil te maken? Dit is de vraag die centraal staat in Klassen. De zevendelige serie is opgebouwd rondom leerlingen, leraren, ouders en ander onderwijspersoneel, in hun dagelijkse strijd voor gelijke kansen in het onderwijs.

 

Een oplossing vinden voor de groeiende kansenongelijkheid in het onderwijs wordt vaak gezien als onneembare hindernis. De coronacrisis maakt de kansenongelijkheid nog eens extra zichtbaar met verdwijnende leerlingen en leerachterstanden. Dat maakt dat het impactprogramma zowel urgent als actueel. Het impactprogramma bestaat uit regionale meet-ups in twaalf provincies waar de problematiek wordt besproken. Ook wordt er een dagprogramma ontwikkeld en uitgevoerd op scholen, waarin ervaringen worden uitgewisseld en gezocht wordt naar oplossingen in de school. Binnen beide trajecten krijgen jongeren ook een stem. Per regio worden drie jongeren uitgenodigd voor dialoogsessies om eigen ervaringen te bespreken en na te denken over oplossingen.

 

Waarom steunt Fonds 21 dit project?

Klassen is een documentaireserie over de strijd voor gelijke kansen in het onderwijs. Gelijke kansen zijn een voorwaarde om goed beslagen ten ijs te komen in de 21e eeuw. Het impactprogramma van de serie sluit dan ook goed aan bij de pijler Jongeren & Maatschappij van Fonds 21. Het project signaleert en agendeert een urgent onderwerp, en zet een traject in om de problematiek bespreekbaar te maken. De aanvraag is ingediend door Een van de Jongens, een stichting die documentaires produceert, en zich de afgelopen jaren ook steeds meer op impactproducties richt.


Projecten

>
>