Schiemaps

Jongeren beschilderen hun wijk

Projectnaam Schiemaps
Pijler Jongeren & Maatschappij
Aandachtsgebied Jongeren & Maatschappij
Aanvrager Stichting Mesh
Bijdrage van Fonds 21 € 12.500

Schiemaps is een project van Foundation MESH waarin twintig jongeren uit de Rotterdamse wijk Schiemond een aantal prominente objecten in de buurt beschilderen. Ze doen dit onder begeleiding van kunstenaar Joost Vermeer. Vermeer (afgestudeerd aan Willem de Kooning Academie) laat zich in zijn werk inspireren door cartografie: hij gebruikt kaarten als rode draad om abstracte ontwerpen te maken. Vermeer zal voor dit project de landkaarten van de verschillende landen van herkomst van de bewoners van Schiemond gebruiken om de diversiteit van de wijk te vieren. De ontwerpen vormen de basis voor de jongeren om mee verder te werken.

Culturele diversiteit

De Rotterdamse wijk Schiemond telt maar liefst 109 etniciteiten. Deze culturele diversiteit wordt gebruikt als inspiratie voor de kunstwerken. De deelnemende jongeren worden betaald voor hun inzet. Dat betekent dat ze zich moeten houden aan afspraken, rolverdelingen moeten maken en beoordeeld worden. In verschillende bijeenkomsten gaan ze aan de slag met landkaarten die een connectie hebben met hun culturele achtergrond. Ze mogen daarbij zelf de elementen en kleuren uitkiezen. Vervolgens worden de jongeren per tunnel, poort of object opgedeeld in kleine groepen die ieder werken aan één van deze objecten.

 

Het project bestaat uit vier bijeenkomsten en verschillende uitvoerdagen. De invulling van de bijeenkomsten is samen met de jongerenwerkers van WMO Radar vastgesteld. Het doel is om de jongeren zowel bij de uitvoer als bij het ontwerpproces te betrekken en ze zeggenschap te geven over het eindproduct. Tijdens de bijeenkomsten bezoeken de jongeren de te beschilderen plekken, bekijken en bespreken ze de kaarten, en kiezen ze kleuren uit. Ze worden hierin begeleid door de kunstenaar en de jongerenwerkers. Om de kunstwerken feestelijk te openen organiseren de jongeren een openingsevent in de wijk.

Waarom steunt Fonds 21 dit project?

Kinderen die opgroeien in Schiemond blijven daar vaak ook wonen als ze uit huis gaan. Woonbron en de gemeente zetten zich sinds 2012 in om de leefbaarheid in de wijk een boost te geven. Dit project past daar goed bij. Foundation MESH werkt voor dit project samen met lokale woningcorporatie Woonbron, WMO Radar en lokale VVE’s. De samenwerking binnen dit initiatief maken een mooi palet van nadrukkelijke aandacht voor de jongeren, de wijk en de artistieke kwaliteit. Het betalen van jongeren voor hun inzet is een pluspunt.


Projecten

>
>