IDFA (2017 - 2018)

IDFA viert dertigste editie

Bijdrage van Fonds 21
2017
€ 100.000
2018
€ 100.000
Kunst & Cultuur
Film, Mediakunst & Digitale Cultuur
Projectnaam
IDFA (2017 - 2018)
Aanvrager
International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA)
Website
Bekijk →

Het International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA) is een twaalfdaags festival voor documentaires uit binnen- en buitenland. Het festival viert dit jaar zijn dertigjarig bestaan en is uitgegroeid tot een van de belangrijkste documentairefilmfestivals ter wereld. IDFA toont meer dan driehonderd documentaires, waaronder negentig wereldpremières en 53 Nederlandse producties. Naast diverse competities legt IDFA in een aantal Focus-programma’s verbanden en biedt  inzicht in thema’s met een artistiek uitgangspunt of een maatschappelijk, urgent onderwerp. Ook geeft het festival met het IDFA DocLab-programma uitgebreid de ruimte aan de nieuwste digitale ontwikkelingen en brengt het scholieren met documentaires in contact via schoolvoorstellingen en Docschool Online.

Amal

IDFA opent dit jaar met de wereldpremière van de film Amal van de Egyptische regisseur Mohamed Siam. De documentaire gaat over het leven van een tienermeisje tijdens en na de omwenteling van Egypte in 2011. Amal is een van de vijftien films die meedoen aan de competitie voor documentaires van meer dan zeventig minuten. Naast de verschillende competities geeft IDFA ruim baan aan experiment en vernieuwing. Zo laat het programmaonderdeel Paradocs de jongste ontwikkelingen zien in de documentaire videokunst en beeldende kunst en onderzoekt DocLab de invloed van het digitale tijdperk op onze collectieve en individuele beleving van de werkelijkheid. Hoe beïnvloeden algoritmes ons bewustzijn en kunnen we onze huidige filter bubbles nog verlaten?

 

Het vorig jaar geïntroduceerde themaprogramma Shifting Perspectives neemt dit jaar de Arabische wereld onder de loep. In de selectie zijn films opgenomen die bij elkaar recht doen aan de diversiteit van de verschillende landen en culturen die tot de Arabische wereld worden gerekend. Alle circa vijftien documentaires zijn voorzien van nagesprekken met de regisseurs.

Waarom steunt Fonds 21 dit project?

Fonds 21 steunt IDFA vanwege de hoge kwaliteit van het programma, het brede bereik, kennisuitwisseling en educatie. Het festival weet op creatieve en innovatieve wijze verschillende doelgroepen aan te spreken met een uitgebreid programma waarin actuele maatschappelijke onderwerpen worden geagendeerd.

Data en locaties

IDFA vindt plaats van 15 tot en met 26 november 2017 op verschillende locaties in Amsterdam.


Deze projecten ontvingen eerder steun van Fonds 21Bekijk meer projecten

Sonic Acts festival 2017

De mens in tijden van maatschappelijke onrust

Sonic Acts is een interdisciplinair festival op het snijvlak van kunst, wetenschap, technologie en muziek. Het tweejaarlijkse festival vindt plaats op verschillende locaties in Amsterdam.

Bekijk project

Ander Nieuws

Van digitaal nieuwsarchief tot multimediale verhalen vertelmachine

Hoe maak je een immense digitale collectie zo dat deze toegankelijk is en dat deze op een verrassende en prettige manier bijdraagt aan de beleving van de bezoeker?

Bekijk project