dinsdag 6 juli 2021

Kickstart Cultuurfonds geeft € 2,1 miljoen aan 80 theaters

Goed nieuws: 80 theaters in Nederland ontvangen ruim 2,1 miljoen euro van Kickstart Cultuurfonds, het tijdelijks fonds waar ook Fonds 21 aan deelneemt. Met de donatie kunnen de theaters hun theater(zalen) coronaproof maken en publiek weer op een veilige manier ontvangen. De donaties variëren van € 3.938 voor Het Huis in Utrecht tot € 84.760 voor Theater De Nieuwe Kolk in Assen.

 

De nood in de cultuursector blijft hoog, zo blijkt uit de 1.092 aanvragen die dit jaar werden ingediend voor de € 20 miljoen die beschikbaar is voor ondersteuning van corona-gerelateerde kosten. Dat is een bijna-verdubbeling ten opzichte van vorig jaar, toen het tijdelijke noodfonds al € 16 miljoen doneerde aan producenten van professionele podiumkunsten, muziekpodia, musea en theaters.

Fysieke aanpassingen voor theaters in het hele land

De 80 gehonoreerde theaters zijn verspreid over heel Nederland en ontvangen veelal donaties voor fysieke aanpassingen aan hun theater(zaal). Zoals een grotere ontvangstruimte om meer bezoekers coronaproof te kunnen ontvangen en registeren (Theater De Glasbak in Almere, € 6.699), een mobiele koffiebar waarmee de doorstroom van publiek bevorderd wordt (het Zaantheater in Zaandam, € 8.085), een glazen overkapping om de buitenruimte geschikt te maken voor coronaproof publieksontvangst (Theater Walhalla Rotterdam, € 20.000) en verbetering van de ventilatiesystemen en het aanbrengen van narrowcasting schermen om publiek goed te informeren (Bijlmer Parktheater Amsterdam, € 45.000).

Ook donaties voor marketing, buitenprogrammering en CRM-systemen

In deze ronde waren er ook opvallend veel aanvragen voor extra, corona-gerelateerde marketingcampagnes, voor CRM-systemen en buitenprogrammering. Zo ontvangt De Lindenberg in Nijmegen € 17.500 voor twee marketingcampagnes, Theater Geert Teis in Stadskanaal € 16.351 voor een knallende seizoenstart via een kick-off evenement en uitbreiding van de marketingkanalen, en Schouwburg Amphion in Doetinchem € 21.875 om bezoekers weer te enthousiasmeren middels een videoclip van een pop-up optreden die als marketingmiddel ingezet wordt, een uitgebreid magazine ter vervanging van de jaarlijkse brochure en een lanceringsdag van het nieuwe theaterseizoen.

 

Om deze zomer coronaproof buitenprogrammering mogelijk te maken, krijgen het Zuiderparktheater in Den Haag € 21.980, Openluchttheater Valkenburg € 9.168 en Theater De Blauwe Kei in Veghel € 68.523; die laatste bijdrage omvat ook het inzetten van extra publieksbegeleiders en uitvoeren van extra marketinginspanningen rondom de start van het nieuwe seizoen.

 

Om hun publieksgroepen sneller te kunnen informeren over veranderende maatregelen en programmering, ontvangen Grand Theatre in Groningen € 4.600 en De Nieuwe Nobelaer in Etten-Leur € 74.878 voor (onder meer) de aanschaf van een CRM-systeem.

Loket gesloten

Het loket van het tijdelijke noodfonds is gesloten en aanvragen is niet meer mogelijk. Een overzicht van alle toekenningen staat op www.kickstartcultuurfonds.nl.

 

Kickstart Cultuurfonds is een initiatief van de BankGiro Loterij, VSBfonds, Prins Bernhard Cultuurfonds en de VandenEnde Foundation en werkt samen met ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) en private cultuurfondsen Stichting Droom en Daad, Fonds 21, Ammodo, Zadelhoff Fonds/Zadelhoff Cultuur Fonds/Fonds Neven en Nichten van Zadelhoff, Stichting Elise Mathilde Fonds, Elisabeth Strouven Fonds, Stichting Zabawas en Gravin van Bylandt Stichting.


Dit nieuwsbericht maakt onderdeel uit van het dossier:

Dossier: Fonds 21 EXTRA