donderdag 13 juli 2017

MovieZone: VR-film neemt jongeren mee de filmset op

MovieZone brengt jonge filmliefhebbers tussen de 12 en 21 jaar met elkaar én met filmprofessionals in contact. Met filmtips, evenementen, achtergrondinformatie, online series, workshops en masterclasses biedt het project jongeren de kans om zich in alle aspecten van film te verdiepen. MovieZone is onderdeel van EYE Filmmuseum.

 

Fonds 21 is hoofdbegunstiger van MovieZone met een meerjarige toekenning van € 375.000 voor 2016, 2017 en 2018.

MovieZone Filmlab

Vanaf februari 2017 wordt de online serie Filmlab uitgezonden, gepresenteerd door Niek Roozen en Pip Pellens. Vanuit de studio neemt het duo elke week het laatste filmnieuws door, met bekende gasten als Dick Maas, Martin Koolhoven en Birgit Schuurman. Om de jongeren bij het project te betrekken worden kijkers gestimuleerd eigen werk en ideeën in te sturen. Zo is er een reportersgroep ontstaan van jonge kijkers die zelf reportages maken en input leveren voor de studio-items. Ook andere kijkers sturen hun eigen ideeën en filmpjes in. Dit heeft ertoe geleid dat het YouTube-kanaal van Filmlab de komende tijd wordt aangepast om ook deze inzendingen een plaats op het platform te geven.

 

Nieuw is de virtual reality-film Op de Filmset. Dit najaar geeft MovieZone jongeren de mogelijkheid om op een virtuele filmset rond te lopen. In deze film laten de regisseur, de camera-, licht- en geluidsman zien wat hun rol is op de filmset en hoe verschillende disciplines in film samenkomen. Van deze VR-ervaring maakt MovieZone zowel een Oculus-versie als een downloadbare app voor de smartphone. De lancering van Op de Filmset is tegelijkertijd het startsein voor de ontwikkeling van een educatiepakket over film voor het voortgezet onderwijs. Het doel van dit educatiepakket is om jongeren door middel van begrijpend kijken meer te leren over de beelden die zij zien.

Waarom steunt Fonds 21 dit project?

MovieZone sluit aan bij de criteria voor Kunsteducatie in de pijler Kunst & Cultuur. Met de ondersteuning van dit project levert Fonds 21 een grote bijdrage aan kwalitatieve filmeducatie voor jongeren, met een groot, breed en landelijk bereik. MovieZone wordt door zowel jongeren als professionals gewaardeerd en heeft diverse prijzen gewonnen.

Meer informatie

www.moviezone.nl