donderdag 16 februari 2017

ROC Tilburg wint landelijk MBO Debattoernooi

ROC Tilburg heeft vrijdag 10 februari in Den Haag het landelijke MBO Debattoernooi gewonnen. Na een spannend finaledebat met studenten van ROC Rijn IJssel uit Arnhem trokken de Tilburgers aan het langste eind. Het MBO Debattoernooi wordt georganiseerd door het Nederlands Debat Instituut. Het is met 250 deelnemende studenten de grootste studentencompetitie binnen het mbo. Tijdens het toernooi debatteren de jongeren los van hun eigen mening. De deelnemers hebben de stellingen vooraf kunnen voorbereiden, maar hoorden pas kort van tevoren of zij voor- of tegenstanders moesten zijn. Daarnaast bestond het debat uit een improvisatiestelling. Na drie rondes werd bepaald welke twee teams een plek in het finaledebat verdienden. In de spannende finale bleek ROC Tilburg uiteindelijk de beste debaters te hebben.  

 

Fonds 21 steunt dit project met € 48.000.

Actuele stellingen

Het MBO Debattoernooi bestaat naast het landelijk toernooi in Den Haag uit debattrainingen, lesmateriaal, docententrainingen en het debattoernooi. Het Nederlands Debat Instituut wil met het project de mondelinge taalvaardigheid en kritische denkvaardigheid van mbo-studenten vergroten. Tijdens het toernooi in Den Haag zetten de studenten hun tanden in actuele stellingen als: er moet een extra leerjaar komen op de onderbouw van het vmbo, de politie moet bij elke staandehouding een stopformulier invullen en Nederland moet de belastingvoordelen voor buitenlandse bedrijven afbouwen.

Waarom steunt Fonds 21 dit project?

Fonds 21 steunt het MBO Debattoernooi vanuit het thema Mediawijsheid/Geletterdheid in de pijler Jongeren & Maatschappij. Stichting Nederlands Debat Instituut is een inhoudelijk en organisatorisch sterke partij met een landelijk bereik. De organisatie heeft vele jaren ervaring met het organiseren van de debatactiviteiten in  het onderwijs, van primair onderwijs tot aan het mbo. Uit een metastudie is gebleken dat de gehanteerde methode effectief is. Het MBO Debattoernooi is afgelopen jaar geëvalueerd met een 8,4.

Meer informatie

www.schooldebatteren.nl