donderdag 22 december 2016

Schuldig: wie betaalt de rekening?

Een op de vijf huishoudens in Nederland heeft schulden. Eigen schuld? Dat blijkt maar ten dele het geval. De zesdelige documentaireserie Schuldig van regisseurs Ester Gould en Sarah Sylbing, die vanaf 14 november te zien was op NPO 1, geeft een indringend beeld van de veelal verborgen financiële problemen in de Vogelbuurt in Amsterdam-Noord. Niet alleen wordt het verhaal verteld van de bewoners met schulden, maar ook van de werelden eromheen: de deurwaarder, de hulpverlener, de schuldeiser en de lokale politiek. De zes afleveringen zijn terug te kijken op de website van omroep Human.

 

Fonds 21 steunt dit project met € 37.000.

Jongeren met schulden

Ook veel jongeren kampen met een schuld. In aflevering vijf van Schuldig wordt Valerie gevolgd, leerling aan het ROC in Amsterdam. Ze is een van de weinige jongeren die openlijk spreekt over haar geldproblemen. Na de middelbare school vond ze zichzelf oud en wijs genoeg om haar eigen zaken te regelen, zoals huur, telefoonrekening, verzekeringen, studie, sportschool, etc. Ze raakte het overzicht kwijt en raakte in de financiële problemen. Valerie zit nu in de schuldsanering en moet rondkomen van dertig euro per week. Als het goed is, is ze over drie jaar volledig uit de schulden. Het Nibud stelt dat onder jongeren een groot taboe rust op het hebben van financiële problemen. Mede daarom is aan de documentaireserie een randprogramma gekoppeld, inclusief educatief natraject op scholen en een reeks debatavonden (Schuldig on Tour). Tijdens de debatavonden trekken de hoofdrolspelers en betrokkenen het land in om de problematiek onder de aandacht te brengen. Deze avonden vinden plaats op:

 

-          20 december 2016 in Amsterdam

-          11 januari 2017 in Rotterdam

-          18 januari 2017 in Helmond

-          24 januari 2017 in Zwolle

-          1 februari 2017 in Arnhem

Waarom steunt Fonds 21 dit project?

Fonds 21 steunt dit project vanuit het thema Jongeren & Omgaan met geld in de pijler Jongeren & Maatschappij. Jongeren met schulden vormen een groot en groeiend probleem: in Amsterdam heeft meer dan de helft van de jongeren een schuld. De documentaireserie Schuldig signaleert en agendeert een urgent onderwerp, en zet een traject in om de problematiek onder jongeren bespreekbaar te maken.