dinsdag 24 mei 2016

WE ARE DATA MIRROR ROOM

Onlangs bezocht Fonds 21 WE ARE DATA MIRROR ROOM. Na een aantal weken proefdraaien en fine-tunen op het FabCity-terrein in Amsterdam, is de installatie nu in volle omvang te beleven. In de MIRROR ROOM voelt en ervaart het publiek wat het betekent om persoonlijke gegevens af te staan. Fonds 21 steunt WE ARE DATA met een bedrag van € 10.000.

Dichtbij data

Wie de WE ARE DATA MIRROR ROOM betreedt, stapt een magische ruimte binnen. Omgeven door spiegels kijkt de bezoeker naar een video, wordt toegesproken en doorgemeten. Met de nieuwste technieken op het gebied van eye-tracking en facial-reading, druk- en bewegingssensoren, worden emoties in kaart gebracht. De verzamelde data leidt tot een persoonlijk profiel, waarvan de bezoeker tot slot zelf mag kiezen of deze gepubliceerd wordt of niet.

 

Hoe dichtbij mag technologie komen? In hoeverre leiden innovatieve technieken tot ongewenste transparantie? Wat is prettig, wat is intimiderend en waar ligt de grens? Met WE ARE DATA wordt onderzocht hoe diep technologie in ieders privédomein mag treden. Uit onderzoek blijkt dat de abstractie van nieuwe technologie voor mensen moeilijk te begrijpen is. Laat staan wat innovaties op het gebied van data echt betekenen op individueel niveau.

 

Initiatiefnemers van WE ARE DATA zijn Thomas Blom, Tijl Akkermans, Hester Swaving, Stichting Autres Directions.

 

Waarom steunt Fonds 21 dit project?

WE ARE DATA maakt een interessante vertaalslag van een ingewikkeld onderwerp naar een breed en divers publiek. Het project weet de huidige “State of the art” technologie te gieten in een multimediale ervaring die goed aansluit bij de actuele vraagstukken van de huidige generatie.

Data en locaties

De installatie is nog t/m 26 juni 2016 te zien op FabCity in Amsterdam. Daarna toert MIRROR ROOM anderhalf jaar langs festivals (waaronder in augustus op Lowlands), conferenties en verschillende openbare ruimtes. Meer informatie op www.wearedata.nl