donderdag 12 mei 2016

Soft Power. Arte Brasil

In de zomer van 2016 is in Kunsthal KAdE (Amersfoort) de tentoonstelling ‘Soft Power. Arte Brasil.’ te zien. Een overzicht van 38 Braziliaanse hedendaagse kunstenaars en kunstenaarsgroepen over actuele thema’s in hun land. De tentoonstelling kent twee thema’s: ‘muren’ en ‘soft power’ en is interdisciplinair. Aanleiding voor de tentoonstelling zijn de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Fonds 21 steunt dit project met een bedrag van € 30.000.

 

Kunsthal KAdE onderzoekt met ‘Soft Power. Arte Brasil.’ de vraag wat de essentie van het land is dat zich op deze manier presenteert. Een deel van het antwoord is te vinden in het werk van de beeldend kunstenaars en collectieven die zich in het eigentijdse Brazilië manifesteren.

Muren en Soft Power

Muren zijn in Brazilië een belangrijke communicatiemiddel. Ze staan voor ongelijkheid: als scheiding tussen de ‘haves’ en de ‘have-nots’, maar ook binnen de architectuur nemen ‘decoratieve’ wanden een belangrijke plaats in. Denk aan de gebouwen van Oscar Niemeyer. Veel kunstenaars hebben ergens in hun oeuvre een ‘muur’ gemaakt, variërend van muurschilderingen tot fysieke, driedimensionale objecten tot videoregistraties. In de tentoonstelling willen de makers dit nadrukkelijke ‘muren’-thema een plaats geven, door een tiental muren te laten ontwerpen en uitvoeren door kunstenaars en vormgevers.

 

Het werk van de geselecteerde kunstenaars is geëngageerd en gaat over armoede, corruptie, raciale ongelijkheid en ecologische problemen. Veel Braziliaanse kunstenaars hebben een sensitieve manier om deze ingewikkelde thema’s over het voetlicht te brengen. Hoe hard, confronterend of schrijnend een onderwerp ook is, Braziliaanse kunstenaars hebben volgens KaDE het vermogen om de thema’s te verpakken in een schil die ‘zacht’, tactiel en communicatief is, vaak met humor, lichtheid en spontaniteit. KaDE: “Een ‘soft power’-aanpak waarin esthetiek, ambachtelijkheid en poëzie worden gecombineerd met een conceptuele manier van denken.” Aan deze aanpak is titel van de tentoonstelling ontleend.

Waarom steunt Fonds 21 deze tentoonstelling?

De tentoonstelling zet een helder concept neer, dat past bij de Braziliaanse cultuur. De deelnemende kunstenaars zijn interessant, jong, hedendaags en geëngageerd.

Data en locatie

De tentoonstelling is te zien van 21 mei t/m 28 augustus 2016 in Kunsthal Kade te Amersfoort. Meer informatie over de tentoonstelling vindt u op www.kunsthalkade.nl