donderdag 12 mei 2016

Operadagen Rotterdam

De 11e editie van Operadagen Rotterdam staat in het teken van ‘Nieuwe wegen’ en toont 10 wereldpremières en 13 Nederlandse premières op diverse locaties in de havenstad. Ook dit jaar kunnen bezoekers genieten van zeer uiteenlopende opera- en muziektheatervoorstellingen op bijzondere locaties. Fonds 21 steunt het festival met een bedrag van € 40.000.

Programma

Het festival staat bekend om grensverleggende en actuele voorstellingen. Zo staat op het Nolet-terrein in Schiedam AquaSonic geprogrammeerd, de eerste onderwateropera ooit. De muzikanten en zangeres treden geheel ondergedompeld op in grote aquaria, terwijl het publiek droog aan de kant geniet van de klanken van dit Deense collectief.

 

In Toxic Psalms van Carmina Slovenica, stelt een koor de menselijke wreedheid aan de kaak. A Postcard from Aleppo zoomt in op de actuele situatie in Syrië. De acteurs, zangers en musici zijn deels gevluchte Syriërs die in een korte sferische muzikale monoloog het werkelijke verhaal van de inwoners van Aleppo vertellen.

Bijzondere locaties

Ook bijzonder is de voorstelling Parsifal, de opera van Richard Wagner die regisseur Arlon Luijten in een nieuw jasje steekt in het teken van Rotterdam viert de stad! Parsifal combineert tapdansende ridderkoren, filosofie, popmuziek, transitie-experts en kartonnen kindermusicals. Het slot vindt plaats op het dak van het Groot Handelsgebouw. Bezoekers kunnen het lot van Parsifal zelf ook ervaren door mee te doen met een real life game.

Op het dak van de Bijenkorf, is de uitvoering van Purcell’s The Fairy Queen, een muzikale reis door de humoristische teksten over de liefde van Shakespeare’s ‘A Midsummer Night’s Dream. De Nieuwe Stemmen staan daarnaast ook in 35 Rotterdamse huiskamers, waar ze een intiem miniconcert geven of in de oude gewelven onder het Oostplein.

Internationale sterren

Operadagen Rotterdam presenteert ook dit seizoen weer veel internationale festivalsterren. Onder andere dirigent Leonardo García Alarcon (Amore Siciliano), sopranen Claron McFadden, Nicola Wemyss en Nora Fischer (Il Ballo delle Ingrate) en countertenor Dominique Visse (Wonderful Deluxe).

Waarom steunt Fonds 21 dit festival?

Operadagen Rotterdam bereikt op een laagdrempelige manier, zonder daarbij de hoge kwaliteit uit het oog te verliezen een breed/nieuw publiek. Het festival heeft oog voor vernieuwing en actualiteit, maar ook aandacht voor jongere carrières.

Operadagen Rotterdam 2016 vindt plaats van 20 tot en met 29 mei op diverse locaties in Rotterdam.

Meer informatie over het programma en kaarten via www.operadagenrotterdam.nl