maandag 24 juli 2023

Zomer 2023: Kunst in de natuur

Foto: Heleen Haijtema (Into Nature - Time Horizons)

Beleef de kunst in de natuur! Laat je inspireren door deze vier door Fonds 21 gesteunde buitententoonstellingen, waar nationale en internationale kunstenaars hun werk presenteren te midden van het Nederlandse landschap. Laat je zintuigen prikkelen door de ontmoeting van kunst en natuur.

 

IJsselbiënnale

De IJsselbiënnale is een tweejaarlijkse internationale buitententoonstelling met kunstwerken langs de IJssel en een uitgebreid programma. Een fietsroute van ruim 120 kilometer voert je in vijf etappes van 17 juni tot en met 17 september door de IJsselvallei, langs landgoederen, waterwerken, natuurgebieden en haar Hanzesteden langs alle kunstwerken en de vele activiteiten. Op 27 locaties langs de route presenteren kunstenaars installaties, poëtische sculpturen en andere ingrepen in het landschap. Het thema van deze editie is ‘Grondtonen’ en belicht de relatie tussen mens en landschap, waarbij de aarde, bodem en grond centraal staan. Fonds 21 steunt dit project met € 40.000. 

 

 

Into Nature - Time Horizons

Into Nature is een tweejaarlijkse buitententoonstelling die plaatsvindt van 29 juli tot en met 29 oktober 2023 in de gemeente Borger-Odoorn, Drenthe. De tentoonstelling presenteert werken van internationaal vooraanstaande kunstenaars en omvat wandel- en fietsroutes door prachtige bos- en heidegebieden en langs landwegen. Into Nature richt zich ook nadrukkelijk op mensen uit de directe omgeving. Voor scholieren en studenten zijn er educatieprogramma’s ontwikkeld, zoals een rondleiding speciaal voor mbo-studenten.  Fonds 21 steunt dit project met € 40.000.

 

 

In de Schaduw van de Tijd - Odapark

In de Schaduw van de Tijd in Odapark, Venrays Museum en de Duitse Militaire Begraafplaats Ysselstey is een tentoonstelling over de erkenning en verkenning van historische gebeurtenissen. Met video-installaties, audio-ervaringen, tekeningen en sculpturen worden de perspectieven van internationale kunstenaars uit Syrië, Oekraïne, Tsjetsjenië, Verenigde Staten en Duitsland gekoppeld aan verhalen uit de directe omgeving. Aan het project is een educatief programma gekoppeld voor leerlingen in het voortgezet onderwijs en mbo. In de Schaduw van de Tijd is te zien van 11 augustus tot en met 22 oktober. Fonds 21 steunt dit project met € 15.000. 

 

 

Eartheaters - Lustwarande

Eartheaters in Lustwarande is de dertiende editie van de sculptuurexpositie Lustwarande, die plaatsvindt in park De Oude Warande in Tilburg. Het festival toont ontwikkelingen in de internationale hedendaagse sculptuur aan de hand van nieuw werk van tien jonge kunstenaars, waarvan het merendeel vrouwelijk is. Het thema van het festival is het Antropoceen, waarin de impact van menselijk handelen op de aardse biosfeer centraal staat. De kunstenaars presenteren een wereldbeeld waarin mens, natuur en object gelijkwaardig zijn, en dragen scenario's voor alternatief handelen aan. Van 27 augustus tot en met 22 oktober. Fonds 21 steunt dit project met € 30.000.