donderdag 23 februari 2023

Filmvertoningen en nagesprek White Balls on Walls

Samen met de Museumvereniging organiseerde Fonds 21 twee vertoningen met nagesprek van de veelbesproken documentaire White Balls on Walls van regisseur Sarah Vos. In de documentaire – ondersteund door Fonds 21 - volgt Vos het personeel en directie van het Stedelijk Museum in Amsterdam in hun streven naar meer diversiteit in personeel, programmering en publiek. Hoe graag het museum ook diverser en inclusiever wil zijn, het botst tegen allemaal obstakels aan. White Balls on Walls is een tijdsdocument dat de worsteling die veel culturele instellingen momenteel doormaken prachtig weergeeft. Uitgenodigd voor de screenings waren dan ook professionals uit de museumwereld. De eerste vertoning vond plaats op donderdag 19 januari in het Ketelhuis in Amsterdam, de tweede op dinsdag 14 februari in Pand P in Eindhoven.

Nagesprek met professionals

In 2019, toen regisseur Sarah Vos begon te filmen voor de documentaire, was zo’n 90 procent van de kunst in het Stedelijk gemaakt door witte mannen. Dat moet anders, vindt directeur Rein Wolfs. White Balls on Walls toont van binnenuit hoe het museumteam dit maatschappelijk delicate, urgente en ongemakkelijke veranderingsproces aangaat op de werkvloer en binnen de kunstcollectie. Het is een openhartig document waarin directeur Wolfs en zijn staf zichtbaar worstelen met het vraagstuk hoe het museum een instelling kan worden voor het brede publiek waarin iedereen zich thuis en gerepresenteerd voelt.

 

Zowel in Amsterdam als in Eindhoven werd de screening gevolgd door een nagesprek. In Amsterdam ging ITA-directeur Clayde Menso in gesprek met Rein Wolfs van het Stedelijk Museum en Marian Duff van OSCAM. In Eindhoven werd onder leiding van Martin van Engel, adviseur diversiteit en inclusie, het gesprek aangegaan met Wolfs en Emma Harjadi Herman, manager educatie en inclusie bij het Stedelijk. In de nagesprekken werd met het aanwezige publiek gereflecteerd op het proces bij het Stedelijk en de lessen die voor de brede sector geleerd kunnen worden.

Ook zien?

De documentaire White Balls on Walls is ook online te bekijken, voor een speciaal tarief van € 4,25 via deze link: Stream White Balls on Walls – Museumvereniging