woensdag 22 februari 2023

Internationale Vrouwendag: de vrouw in de schijnwerpers

Foto: Philip Frowein

Woensdag 8 maart is het Internationale Vrouwendag, de dag waarop gelijke rechten en kansen, vrijheid en strijdbaarheid van vrouwen centraal staan. Ter gelegenheid van deze belangrijke dag lichten we enkele door ons gesteunde projecten uit waarin de vrouw of het werk van een vrouw centraal staat en die nu te bezoeken zijn. 

Rijksmuseum Twenthe - Sofonisba Anguissola

Rijksmuseum Twenthe organiseert in samenwerking met de Deense Nivaagaards Malerisamling de eerste solotentoonstelling rond het leven en werk van de Italiaanse renaissanceschilder Sofonisba Anguissola (ca. 1532–1625) in Nederland. Anguissola is een van de meest getalenteerde portretkunstenaars van de Italiaanse zestiende eeuw. Door slimme carrièrestappen speelt ze in op de wens van de adel zich te vereeuwigen en geraakt ze aan het einde van de zestiende eeuw tot in de binnenste cirkels van het Spaanse koningshuis. De tentoonstelling is te zien tot en met 11 juni 2023. Fonds 21 steunt dit project met € 30.000.

 

 

Pink Portal

Pink Portal is maatschappelijk geëngageerd danstheater van choreografe Cecilia Moisio om taboes rondom het vrouwenlichaam en de vrouwelijke seksualiteit te doorbreken. De voorstelling is een mix van opzwepende dans, explosieve choreografie, humor, muziek en oergeluiden. Dit alles wordt opgeluisterd door beelden van Hollywoodscènes uit de jaren 40. Zo ontstaat een voorstelling die zowel informatief als grappig is, en bovendien de emoties behoorlijk losmaakt. Pink Portal is momenteel te zien in de Nederlandse theaters. Fonds 21 steunt dit project met € 25.000.

 

 

Nederlands Fotomuseum - WOMXN.

Voor WOMXN. in het Nederlands Fotomuseum heeft fotograaf Sebiha ÖztaƟ 23 vrouwen geselecteerd om de kracht die ze uitstralen en hun maatschappelijke bijdrage aan de stad Rotterdam. De titel verwijst naar de meer inclusieve spelling van vrouwen; ook van mensen die zich identificeren als vrouw. In dit project hebben de vrouwen de regie gekregen over de wijze waarop zij geportretteerd willen worden, hoe zij zich willen uiten en wat hen inspireert. Want wie bepaalt wat relevant is? Voor die inspiratie kozen de geportretteerden een foto uit de Eregalerij van de Nederlandse fotografie. Het resultaat toont een prachtige verscheidenheid aan unieke vrouwen.  WOMXN. opent op woensdag 8 maart 2023 en is te zien tot in het najaar. Dit project is mogelijk gemaakt door Fonds 21. 

 

 

Internationaal Filmfestival Assen

Het Internationaal Filmfestival Assen viert vrouwelijke filmmakers en versterkt hun positie in de filmwereld, toont nieuwe perspectieven en doorbreekt stereotiepe sekse- en genderrollen. Het festival is een van de oudste filmfestivals met een (intersectionele) feministische traditie in Europa. Dompel je drie dagen onder in films waarin vrouwen voor en achter de camera centraal staan. Het filmprogramma is aangevuld met verdieping, waaronder talkshows, inleidingen en Q&A’s met filmmakers. Het Internationaal Filmfestival Assen vindt plaats op 10, 11 en 12 maart in Assen. Fonds 21 steunt dit project met € 15.000.