donderdag 22 december 2022

Cultuurtips voor de feestdagen

Foto: Hrair Sarkissian: The Other Side of Silence

Wat is er tijdens de feestdagen te doen? Fonds 21 tipt graag enkele projecten – voor jong en oud - die de komende weken te bezoeken zijn.

 

 

Tg. Winterberg - Aan de Andere Kant

Aan de Andere Kant is een beeldende voorstelling voor iedereen vanaf 4 jaar met poppen, miniatuurhuizen en animaties. Een visuele wereld vol knotsgekke en over-de-top vooroordelen die eens van een andere kant bekeken mogen worden. Aan de Andere Kant is onder meer te zien op vrijdag 6 januari in De Lieve Vrouw in Amersfoort. Fonds 21 steunt dit project met € 10.000.

 

 

Oatmilk - Before After

Before After is een intieme musical vol meeslepende ballads – met invloeden vanuit popmuziek, singer-songwriter en akoestische folk. De musical gaat over de jonge dertigers Ami en Ben die elkaar tegenkomen: zij herkent hem meteen als haar grote liefde die na een ruzie uit haar leven verdween, maar hij herinnert zich niets meer vanwege een auto-ongeluk. Terwijl Ben een nieuw bestaan probeert op te bouwen, probeert Ami het verleden verborgen te houden en zo hun relatie een nieuwe kans te geven. Before After is onder meer te zien op donderdag 5 januari in Theater Orpheus in Apeldoorn. Fonds 21 steunt dit project met € 25.000.

 

 

Kunsthal Rotterdam – In The Black Fantastic

In the Black Fantastic in de Kunsthal in Rotterdam toont verleidelijke, weelderige en kleurrijke werken van elf hedendaagse kunstenaars uit de Afrikaanse diaspora. Met grenzeloze verbeeldingskracht en technische virtuositeit kaarten zij racisme en sociale ongelijkheid aan. De kunstenaars verbeelden nieuwe werelden en mogelijkheden en halen inspiratie uit folklore, mythe, sciencefiction, spirituele tradities en afrofuturisme. Te zien tot en met 9 april 2023. Fonds 21 steunt dit project met € 40.000.

 

 

Toneelschuur Producties – Geschiedenis van Geweld

Geschiedenis van Geweld is een theatervoorstelling naar het boek van Édouard Louis in regie van Abdel Daoudi. Édouard loopt na een feestje op kerstavond ‚Äč‘s nachts in het donker naar huis als hij Reda ontmoet, een geheim­zin­nige jongen. Ze praten, flirten en brengen uitein­de­lijk samen de nacht door in Édouards appartement. Wanneer Édouard de volgende ochtend ontdekt dat hij zijn smartphone kwijt is en Reda hiermee confron­teert, trekt deze een pistool en hebben ze opnieuw seks, maar deze keer is het voor Édouard alles­be­halve vrijwillig. De nasleep op het traumatisch incident leggen het racisme, de homofobie en de obscure machts­struc­turen bloot die zich diep geworteld hebben in onze maatschappij. Geschiedenis van Geweld is onder meer te zien op zaterdag 7 januari 2023 in theater de Verbeelding in Purmerend. Fonds 21 steunt dit project met € 30.000.

 

 

Bonnefanten - Hrair Sarkissian: The Other Side of Silence

The Other Side of Silence in Bonnefanten in Maastricht is de eerste Nederlandse tentoonstelling van Hrair Sarkissian, een van de meest vooraanstaande conceptuele fotografen van deze tijd. Met levensgrote foto’s legt de Syrisch-Armeense kunstenaar de wonden van conflicten bloot. Sarkissian brengt onzichtbare verhalen en omstreden geschiedenissen aan het oppervlak. Hoe doet hij dat? En waarom is dat voor hem en vele anderen zo belangrijk? De tentoonstelling is te zien tot en met 14 mei 2023. Fonds 21 steunt dit project met € 25.000.

 

 

De Krakeling – ’t Olifantje Abu l’Abbas

Het Amsterdams Andalusisch Orkest, Theater De Krakeling en Het Geluid Maastricht nemen je mee op een muzikale reis van Azië naar Europa met 't Olifantje Abu l'Abbas (6+ jaar). Deze muzikale voorstelling is geïnspireerd op een verhaal uit de negende eeuw. Om zijn vriendschap met Karel de Grote te bezegelen, schenkt de legendarische Khalief van Baghdad hem een olifantje. Een bijzonder olifantje dat er anders uitziet dan andere. De voorstelling is de hele kerstvakantie te zien theater De Krakeling in Amsterdam. Fonds 21 steunt dit project met € 25.000.

 

 

Teylers Museum - Hockney’s Eye

Teylers Museum in Haarlem staat in het teken van het werk van David Hockney, een van de bekendste en meest geliefde kunstenaars van dit moment. In Hockney’s Eye worden Hockneys tekeningen, schilderijen en fotografische en digitale werken niet alleen in de tentoonstellingszaal getoond, maar ook geïntegreerd in de historische zalen van het museum. Maak kennis met Hockneys eigenzinnige theorieën over perspectief en het gebruik van optische hulpmiddelen. Ontdek hoe hij hiermee experimenteert en kijk door zijn ogen naar het werk van oude meesters. De tentoonstelling is te zien tot en met 29 januari 2023. Fonds 21 steunt dit project met € 40.000.