donderdag 1 december 2022

Curatoren Buro Stedelijk bekend: Rita Ouédraogo en Azu Nwagbogu

Foto: LNDW Studio

Afgelopen juli werd Buro Stedelijk aangekondigd, het initiatief dat het Stedelijk Museum in nauwe samenwerking met de Rijksakademie en De Ateliers ontwikkelt, en dat een missing link wil zijn tussen het atelier, de kunstopleidingen, de galerieën en het museum. Het beoogt een multidisciplinaire plek te zijn, met de focus op het productieproces, gevoed door de creatieve scene in Amsterdam, met een internationale dimensie. Een plek waar curatoren, kunstenaars en andere makers de vrijheid hebben om nieuw werk te maken en te presenteren en die een nieuwe impuls zal geven aan de hedendaagse culturele productie in Amsterdam. Inmiddels zijn de curatoren voor Buro Stedelijk bekendgemaakt: Rita Ouédraogo en Azu Nwagbogu. Zij solliciteerden als duo naar de post van curator van Buro Stedelijk en zullen per 1 december 2022 beginnen.  

 

Fonds 21 steunt Buro Stedelijk vanuit de eenmalige regeling Fonds 21 EXTRA.


 

Rita Ouédraogo en Azu Nwagbogu

Rita Ouédraogo is curator, programmamaker, schrijver en onderzoeker en was eerder curator en programma-coördinator bij Framer Framed. Daarvoor was zij Research Programmer and (Community) Collaboration Officer bij het Research Center for Material Culture (RCMC), het onderzoekscentrum van het Tropenmuseum, Museum Volkenkunde, Wereldmuseum en Afrika Museum. Ouédraogo studeerde culturele antropologie aan de Universiteit van Amsterdam en werkte aan verschillende projecten gericht op het breder toegankelijk maken van museale collecties. Zij wordt in haar werk gevoed door haar interesse in de Afrikaanse diaspora, het dekoloniseren van instellingen, institutioneel racisme, popcultuur en maatschappelijke onderwerpen. Ouédraogo onderzoekt vragen met betrekking tot samenwerking en solidariteit: hoe kan er in situaties van machtsongelijkheid toch worden samengewerkt, en vanuit een dekoloniaal gezichtspunt in het bijzonder?  


 
Azu Nwagbogu is een internationaal gelauwerde curator, geïnteresseerd in het ontwikkelen van nieuwe modellen bij vragen over dekolonisatie, restitutie en repatriëring. De tentoonstelling is in zijn praktijk een experimentele plek voor reflectie, maatschappelijk engagement, ecologie en repatriëring – zowel tastbaar als symbolisch. Het opnieuw uitvinden van het idee van het museum en diens rol als maatschappelijke ruimte voor betrokkenheid bij de samenleving is een constante voor hem. In 2021 werd Nwagbogu de titel ‘Curator of Year 2021’ toegekend door de Britse Royal Photographic Society en rekende ArtReview hem tot de honderd meest invloedrijke mensen in de kunstwereld.
In 2007 richtte hij in Lagos, Nigeria de African Artists’ Foundation (AAF) op, dat tentoonstellingen, festivals, competities, residencies en workshops organiseert op het gebied van hedendaagse kunst. In 2018 en 2019 leidde hij het Zeitz Museum of Contemporary Art in Kaapstad, Zuid-Afrika. Nwagbogu is tevens oprichter en directeur van het jaarlijkse LagosPhoto Festival en jurylid bij vele internationale fotoprijzen. Ook initieerde hij Art Base Africa, een virtuele plek om hedendaagse Afrikaanse kunst te ontdekken. Nwagbogu schreef voor het Stedelijk een essay over het werk van Raquel van Haver in de publicatie bij haar solotentoonstelling in 2018. 

 

Rita Ouédraogo en Azu Nwagbogu: “Wij geloven dat diepere samenwerkingspraktijken nodig zijn in de kunstwereld, nu en in de toekomst, en we hopen zelf het voorbeeld te geven. We komen uit verschillende delen van de wereld, uit verschillende generaties en verschillende expertisevelden. We zijn echter verbonden door onze passie en onze interesse in de waarde van arbeid in relatie tot kunst en de betekenis van kunstenaars voor de 21ste eeuw. Wij geloven in de kracht en urgentie van kunst en in het cultiveren van nieuwe ideeën voor de wereld, nu wellicht meer dan ooit tevoren. Wij zien ernaar uit nieuwe modellen voor het sociale discours te bieden die verder reiken dan institutionele kritiek en die ingaan op urgente hedendaagse sociaalpolitieke uitdagingen. Ons doel is om kansen te creëren die het idee van een multidimensionale, multiculturele stad ondersteunen en kunstenaars van over de hele wereld, die in Amsterdam wonen, een experimentele projectruimte te bieden waar ze hun ideeën kunnen realiseren.”  


 
Rein Wolfs, directeur Stedelijk Museum Amsterdam: “Met de keuze voor Rita Ouédraogo en Azu Nwagbogu als eerste curatoren voor Buro Stedelijk wordt in alle opzichten de uitzonderlijke positie van het Stedelijk als internationaal museum voor Amsterdam en de wereld benadrukt. Niet alleen de reguliere programmering van het museum staat voor die positionering, maar ook het nieuwe Buro Stedelijk zal vanaf het begin het lokale in een breed internationaal perspectief presenteren en het internationale naar Amsterdam brengen, zoals dat bijvoorbeeld ook diep in het DNA van Rijksakademie en De Ateliers, onze partners in dit project, zit. Met hun brede visie en dynamische ideeën zullen deze curatoren de Amsterdamse kunstwereld nieuwe impulsen kunnen geven.” 

Foto: Rita Ouédraogo Foto Anne Lakeman
Foto: Azu Nwagbogu Foto: Paul Odigie